Bănci și Asigurări

Patrick Gelin, BRD: Cresterea afacerilor va incetini la 10%-20% la anul

18.12.2008, 15:54 14

Afacerile BRD vor urca mult mai incet in 2009 comparativ cu anii precedenti, iar profitabilitatea va fi sub presiune, in contextul in care intreaga economie va incetini, spune Patrck Gelin, presedintele si directorul general al bancii.

"Este clar ca in conditiile unei incetiniri semnificative a cresterii economice vor exista si consecinte la nivelul rentabilitatii. Costul resurselor, in special, a crescut mult, iar productia de credite va fi mai redusa decat in anii precedenti", comenteaza Patrick Gelin.
Astfel, afacerile BRD, a doua mare banca din sistem, ar urma sa creasca in medie cu 10%-20% in 2009, fata de ritmuri de 50%-60% in anii precedenti.
Majoritatea bancherilor vorbesc de altfel despre o incetinire dramatica pe partea de creditare, in conditiile in care finantarile pe care le primesc de la actionarii straini vor scadea cel mai probabil in 2009. Andrei Radu, presedintele MKB Romexterra, o banca detinuta indirect de grupul german Bayern LB, a aratat recent pentru ZF ca banca va primi linii de finantare mai mici in 2009 comparativ cu anul acesta.
El considera ca majoritatea jucatorilor locali vor fi probabil afectati de reducerea finantarilor, in conditiile in care actionarii lor se confrunta cu seceta de lichiditati la nivel international. Pe de alta parte, grupurile care au accesat finantari de la stat vor fi probabil sub presiunea de a utiliza fondurile preponderent pe pietele de origine, ceea ce inseamna ca sustinerea acordata subsidiarelor pe partea de furnizare de lichiditati s-ar putea diminua.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, noteaza de asemenea ca bancile vor mai acorda credite in volume semnificative doar in masura in care pot sa mobilizeze resurse pe plan local.
Deocamdata, bancile au insa de recuperat un decalaj de peste 10 mld. euro intre creditele acordate si depozitele atrase de la clienti, care pana acum a fost finantat din afara. Si in ceea ce priveste planurile de extindere teritoriala BRD, care a deschis in ultimii patru ani peste 700 de unitati, va trece la o abordare mult mai conservatoare.
"Noi avem totusi o abordare pragmatica si nu este exclus sa procedam la noi deschideri in 2009, in functie de mediul global si de conditiile particulare ale pietei locale", mai spune Gelin.
Dintre jucatorii de top doar BCR, cea mai mare banca din sistem controlata de austriecii de la Erste, are un plan semnificativ de deschidere de unitati - inca 100 in 2009. BCR are circa 600 de unitati in prezent, fata de peste 900 cate are BRD.
Ceilalti jucatori, chiar cei care aveau planuri multianuale privind extinderea teritoriala, sunt momentan in expectativa sau au decis deja sa restranga numarul de unitati pe care le vor deschide.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO