Bănci și Asigurări

Patria Bank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) colaborează pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene

Patria Bank şi Agenţia pentru Finanţarea...

Autor: Roxana Rosu

10.08.2021, 11:12 207

Patria Bank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol care are ca scop accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru finanţarea fermierilor şi investitorilor din mediul rural, în perioada 2021-2022, aferentă perioadei de programare 2014-2020.

„În Patria Bank credem cu tărie că viitorul este agro şi de mai bine de 15 ani facem tot ce putem să găsim soluţii pentru a integra noi instrumente şi a oferi un acces simplificat la finanţarea agribusiness-urilor din România, indiferent de mărimea lor. În aceste condiţii, semnarea protocolului cu AFIR este un pas natural prin care ne îndeplinim mai departe misiunea de a susţine agricultura românească dar şi comunităţile rurale şi de a le ajuta să rodească, inclusiv prin sprijinirea gradului de absorbţie al fondurilor europene.” a declarat Daniela Ciofu, Coordonator Proiecte Fonduri Europene Patria Bank.

Patria Bank va oferi o serie de facilităţi adaptate specificului acestui tip de finanţare şi care iau totodată în considerare particularităţile şi nevoile fermierilor şi investitorilor  din mediul rural.

Fermierii vor putea accesa atât credite pentru cofinanţarea cheltuielilor eligibile, cât şi credite pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile, inclusiv TVA, credite punte aferente grantului sau scrisori de garanţie bancară pentru prefinanţare sau avans.

În perioada 2017-2021, Patria Bank a finanţat 121 de proiecte pe fonduri europene (dintre care 83 de proiecte agrobusiness şi 38 proiecte neagricole) cu o valoare totală de 55 milioane euro.

 „Accesul la surse de finanţare este una dintre condiţiile necesare pentru ca o investiţie finanţată prin fonduri europene să reuşească. Doar sprijinul nerambursabil nu este de ajuns. O afacere are nevoie de flux de numerar, de capitalizare, cu alte cuvinte are nevoie de bani pentru a funcţiona şi a ajunge să se autosusţină şi să crească. La AFIR am iniţiat discuţii cu diverse instituţii financiare pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noştri. Aş dori un răspuns la fel de prompt ca cel al Patria Bank de la cât mai mulţi actori din piaţa bancară. ” a declarat Mihai MORARU, directorul general al AFIR.

 Prin PNDR 2020, AFIR a pus la dispoziţia celor care vor să investească în agricultură şi dezvoltare rurală fonduri europene nerambursabile în valoare de 9,4 miliarde euro. L

a această alocare se mai adaugă circa 2,1 miliarde euro, pentru perioada 2021-2022, de tranziţie către noua reformă a Politicii Agricole Comune. În plus, România beneficiază în perioada de tranziţie şi de fondurile provenite dintr-un nou instrument, respectiv Instrumentul de redresare economică a Uniunii Europene (EURI), în valoare de 692 milioane euro.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO