Bănci și Asigurări

Parlamentul intenţionează să exonereze băncile de locuinţe de la plata a peste 100 mil. euro către bugetul de stat

Parlamentul intenţionează să exonereze băncile de...

Autor: Mircea Nica

08.06.2020, 17:27 836

Parlamentul intenţionează să exonereze băncile de locuinţe de la plata a peste 100 mil. euro către bugetul de stat, sub pretextul acordării unei facilităţi pentru consumatori, care ar încălca o decizie definitivă pronunţată de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Asociaţiei Credere pentru Informarea, Concilierea şi Educarea Consumatorilor.

“Prin decizia definitivă nr. 3541 din 21 iunie 2019, Înalta Curte de Casaţie şI Justiţie a confirmat un raport al Curţii de Conturi din decembrie 2015, prin care BCR Banca pentru Locuinţe este obligată să restituie Ministerului Dezvoltării 300 mil. lei plus penalităţi, ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale care vizează sistemul de economisire-creditare din România.”

Potrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, BCR Banca pentru Locuinţe, acţionând ca intermediar între stat şi client, a virat prime anuale de 250 de euro către clienţi, chiar dacă în urma analizei băncii aceştia nu îndeplineau cerinţele prevăzute de lege. Cealaltă bancă pentru locuinţe, Aedificium (fosta Raiffeisen  Banca  pentru Locuinţe), încă se judecă cu Curtea de Conturi, într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

În urma unei evaluări a asociaţiei Credere, cele două bănci ar trebui să restituie către bugetul de stat peste 170 mil. euro.

“În acest context, în care clienţii băncilor pentru locuinţe sunt prinşi fără voia lor, în disputa dintre stat şi creditori, Parlamentul a iniţiat un proiect de lege care, în mod corect, exonerează clienţii băncilor de plata unor sume de bani către bugetul de stat, însă, în acelaşi timp, reprezintă o amnistie pentru băncile de locuinţe”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO