Bănci și Asigurări

Parlamentul da startul in asigurarile de sanatate private

24.03.2004, 00:00 23



Votarea in curand in Parlament a legii asigurarilor private de sanatate deschide calea unei industrii de zeci de milioane de euro in urmatorii ani in Romania. Deocamdata, o singura companie vinde asigurari de sanatate private, dar alte mari societati de asigurari si-au anuntat deja intentia de a intra pe aceasta piata.



Legea asigurarilor de sanatate a fost votata de Senat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o forma usor diferita fata de cea adoptata in Camera Deputatilor. Din aceasta cauza, urmeaza sa fie supusa medierii, ceea ce se va intampla in urmatoarele zile. Pana la sfarsitul acestei luni, legea ar putea fi votata si publicata in Monitorul Oficial.



Singurele diferente fata de textul adoptat in Camera sunt, in textul Senatului, ca legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005 (si nu in trei luni de la aparitie) si ca este prevazut expres pragul maxim de ductibilitate pentru cheltuielile cu primele de asigurari de sanatate: 200 de euro la angajat si 200 de euro la angajator.



Asigurarea de sanatate de tip clasic presupune acoperirea de catre compania de asigurare a costurilor medicale in caz de imbolnavire a detinatorului unei polite direct catre furnizorul de servicii medicale. Asigurarea de sanatate de tip compensatie sau beneficii, vanduta acum de ING Nederlanden sau Sara Merkur, presupune plata unei sume asigurate (pe zi de spitalizare, pentru operatii) in caz de imbolnavir direct catre pacient. Acest din urma tip de asigurare a fost lansat in lipsa legislatiei asigurarilor private de sanatate.



Legea prevede ca orice companie de asigurari va putea vinde asigurari de sanatate private, daca are avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, si defineste asigurarea privata de sanatate ca fiind asigurarea asigurarea de tip clasic descrisa mai sus.



Asigurarile private de sanatate vor putea fi de tip complementar (pentru servicii medicale- analize, investigatii - care nu sunt acum cuprinse in asigurarea publica de sanatate), suplimentar (servicii imbunatatite - confort, hrana mai buna) si substitutiv (care vor inlocui cu totul serviciile medicale publice).



"Am fi fost mai bucurosi daca s-ar fi aplicat legea mai devreme, dar oricum noi vindem si acum, iar votarea va accelera procesul de vanzare. Pregatim terenul pentru anul urmator", spune Marius Ionescu, director de vanzari in cadrul Omniasig Addenda, singura companie de pe piata care vinde acum asigurari private de sanatate clasice.



Compania, care face parte din grupul Omniasig, a fost infiintata anul trecut in urma unei investitii de peste un milion de euro, la care a participat si asiguratorul croat Addenda Osiguranje, fiind profilata pe acest tip de asigurare.



Omniasig Addenda are incheiate contracte cu clinici si spitale din Bucuresti, din Timisoara, Cluj sau Brasov, si a vandut pana acum peste 1000 de polite. Pentru acest an, compania are ca obiectiv vanzarea a 12.000 de polite.



Dar va fi platit personalul medical suficient de bine astfel incat sa nu mai fie necesare plicurile, cunoscutele plati 'informale'?



"Medicii vor fi suficient de bine platiti. Aceasta este si ideea de baza a sistemului, ca pacientul sa fie sigur ca odata ce detine polita de asigurare, este ingrijit corespunzator fara alte plati 'aditionale'", explica Ionescu.



Reprezentantii Interamerican, o companie care va intra pe aceasta piata, afirma ca votarea legii este conforma cu asteptarile.



"Este o oportunitate pentru companiile de asigurari de a oferi un alt tip de asigurare clientilor lor, dar si o posibilitate de usurare a bugetului public de asigurari de sanatate", spune George Valais, project manager al asigurarilor de sanatate in cadrul companiei Interamerican, care face parte din grupul Eureko.



Interamerican va lansa in iulie anul acesta asigurari de sanatate, sprijinita de furnizorul de servicii medicale Medysistem, care face parte din acelasi grup de servicii financiare pan-european, Eureko. Medysistem va inaugura in iunie primul spital privat cu finantare straina din Romania, construit in Bucuresti, ca o aripa a Spitalului de Urgenta Floreasca. Sistemul Medysistem va include si o retea de clinici si de medici de familie.



George Valais estimeaza ca piata asigurarilor de sanatate de tip clasic va ajunge in 2005 la circa 10 milioane de euro si va avea apoi o crestere anuala de cel putin 25%.



Sara Merkur, companie cu capital austriac care are in portofoliu asigurari de sanatate de tipul compensatiilor, ia in calcul intrarea pe piata asigurarilor clasice de sanatate, dar inca studiaza piata.



"In Austria, jumatate din incasari provin din asigurari de sanatate traditionale. Avem contacte cu sistemul medical si o expertiza temeinica in acest sector. Deocamdata insa studiem piata, ne gandim ce putem vinde", a spus Ian Harrocks, director general al companiei.



Harrocks s-a abtinut sa comenteze daca actualele forme de asigurare de sanatate vandute de companii- compensatii sau beneficii in caz de boala- vor fi transformate in asigurari clasice de sanatate.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO