Bănci și Asigurări

Parlamentul a adoptat modificarea Legii dării în plată cu impreviziuni pentru plata creditului, inclusiv deprecierea cu peste 20% a leului în raport cu moneda în care a fost contractat un credit

Parlamentul a adoptat modificarea Legii dării în plată...

Autor: Mediafax

28.06.2019, 00:00 487

Camera Deputaţilor, care este for legislativ decizional, a adoptat modificarea legii dării în plată, iar printre situaţiile care sunt considerate „impreviziuni“ la plata creditului intră şi devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul. Concret, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Iniţiatorul legii, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a scris pe Facebook că deputaţii au adoptat modificări la Legea dării în plată prin care sunt stabilite „trei situaţii certe de impreviziune“: devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul; creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului; situaţia în care bunul ipotecat a fost executat. Acesta a transmis că un judecător poate identifica şi alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, este interzisă introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar „reaua- credinţă“ a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată, conform senatorului. În decembrie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege prin care prevederile Legii privind darea în plată vor fi aplicate şi creditelor acordate prin programul „Prima Casă“. Actul normativ va merge la preşedintele României pentru promulgare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO