Bănci și Asigurări

Părintele celei mai controversate monede din lume şi-a dezvăluit identitatea. Cine este Craig Wright, antreprenorul care a lansat Bitcoin şi a schimbat modul în care vedem banii

Părintele celei mai controversate monede din lume şi-a...

Autor: Ştefan Stan

02.05.2016, 12:05 22603

Antreprenorul Australian Craig Wright a recunoscut public că este inventatorul Bitcoin, scrie BBC.

Wright a furnizat şi dovezi tehnice care să susţină afirmaţia sa că ar fi ”părintele” bitcoin. Membrii din comunitatea Bitcoin şi ai echipei de dezvoltare au conformat că într-adevăr el este cel care a inventat una dintre cele mai controversate monede din lume.

Topul celor mai puternice armate din lume. Pentru prima dată, Polonia a întrecut Germania

Cele mai ieftine locuri de vis unde puteţi călători. Destinaţii impresionante, la preţ redus! Galerie FOTO

Craig Wright şi-a dezvăluit identitatea către BBC, the Economist şi GQ. După ce s-a întâlnit cu BBC, Wright a semnat digital mesaje folosind elemente criptografice dezvoltate în primele stagii ale Bitcoin, legate de moneda virtuală şi de ”mintea” din spatele acesteia.

Craig Steven Wright este un antreprenor Australian, specialist în IT. El a terminat colegiul Padua în Brisbane în 1987. A fost profesor de ştiinţa calculatoarelor şi cercetător la Universitatea Charles Sturt, unde a lucrat la al doilea doctorat.

El a lucrat în IT pentru mai multe companii, inclusiv OzEmail, K-Mart şi Australian Securities Exchange. El a gândit arhitectura pentru primul caziono online din lume, Lasseter Online.

Wright a fost CEO al firmei de tehnologie Hotwire Preemptive Intelligence Group, care plănuia să lanseze Denariuz Bank, prima bancă de Bitcoin din lume, însă a întâmpina probleme cu autorităţile de reglementare din Australia şi a abandonat proiectul.

Wright este de asemenea părintele companiei DeMorgan, şi companiei de securitate cibernetică Panopticrypt.  

Cum arată noile uniforme ale Tarom, semnate Cătălin Botezatu. Galerie FOTO

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu orice preţ. Galerie FOTO

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti, îngheţate în timp, departe de zgomotul şi agitaţia marilor oraşe. Galerie FOTO spectaculoasă

Bitcoin, una din primele implementări a conceputului numit "criptomonedă", funcţionează în virtutea unei baze de date distribuite, fiecare tranzacţie fiind validată prin intermediul nodurilor conectate fără nevoia unui supraveghetor cum este o bancă centrală.

Mai mult, fiecare participant are posibilitatea de a crea noi monede Bitcoin pentru folosirea în interes personal, fiind astfel recompensat pentru participarea la validarea altor tranzacţii în moneda virtuală.

Monedele bitcoin nu sunt bani reali. Este o valută – un jeton online care poate fi dat la schimb pentru bunuri şi servicii în locurile care o acceptă, în acelaşi fel în care cineva da cuiva un dolar pentru o prăjitură. Dar, spre deosebire de dolar, Bitcoin nu are număr de înregistrare sau alt fel de mecanism care ar putea fi folosit pentru a depista cumpărătorii sau vânzătorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO