Bănci și Asigurări

Parere unanima: creditul imobiliar, cardurile, infrastructura, agricultura si telecomunicatiile vor atrage banii

26.04.2004, 00:00 38



Unde se vor duce bugetele de retail anul acesta? Cum ar arata o oferta de produse pentru persoanele fizice fara nici un cusur? Care sunt domeniile care vor atrage finantarile bancilor ca un magnet? Ce solutii si ce nise de piata vor gasi bancile daca nu pentru a-si creste cotele de piata macar pentru a si le mentine? Sunt intrebari la care o parte din bancheri au incercat sa dea un raspuns.





Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-SocGen



Concurenta va continua sa fie pe segmentul de retail, iar creditul pentru populatie va continua sa creasca foarte mult. Ca produse de viitor? Poate ar trebui sa se puna un accent deosebit pe produsele de acoperire a riscului valutar, pe produsele de cash management, de gestiune a trezoreriei clientului, pe sugestii de plasament. Sper sa se demareze cu mai mult curaj parteneriatul public privat pentru infrastructura. Cred ca bancile vor fi interesate de asta. Apoi vor fi interesante si probabil promovate o serie de credite pentru studii, turism, pentru vacante, deci tot din capitolul credite. Oricum, in ansamblu, nu vad prea multe inovatii. Uitati-va si la bancile de afara si vedeti ca merg cam tot pe aceleasi produse. Poate doar gradul de sofisticare difera.





Nicolae Danila, presedintele BCR



Cresterea afacerilor, in special pe partea de infrastructura, este evidenta. Apoi, cu cat ne apropiem de momentul intrarii in UE vor incepe sa apara din ce in ce mai multe fonduri care vor trece fara discutie prin banci. Sistemul bancar va juca un rol extrem de important in tot acest timp. Pe de alta parte tinand cont ca gradul de intermediere bancara este inca foarte mic exista deci potential de crestere si sunt sigur ca bancile se vor concentra sa gaseasca solutii pentru a profita de acest potential.



Oricum, cred ca nisele de piata pe care bancile se vor bate de acum incolo vor fi retailul, firmele mici si mijlocii, piata imobiliara si piata autoritatilor locale, a municipalitatilor, pe segmentul de corporate "jocurile fiind mai mult sau mai putin facute".





Selcuk Saldirak, presedintele UniCredit



Produsele de viitor? Se asteapta ca, pe termen scurt, apetitul mare pentru consum al persoanelor fizice, sa se materializeze in cererea sustinuta pentru credite ipotecare, ca instrument de creditare pe termen lung, respectiv carduri de credit pentru finantarea nevoilor curente.



Pe termen mai lung, serviciile integrate oferite de banci, precum depozite, credite, investitii pe piete alternative, asigurari, contributii la fondurile de pensii, vor castiga din ce in ce mai mult teren. De asemenea, eventuala aparitie a smart-cardurilor va atrage atentia clientilor persoane fizice, ca o modalitate moderna si sigura de gestionare a resurselor financiare.



Apoi, domenii ca infrastructura, sectorul energetic si telecomunicatiile vor continua sa atraga investitii importante si in viitor.





Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank



Segmentul de corporate este deja extrem de competitiv, insa cred ca va creste numarul clientilor care vor utiliza multi-cash si alte produse de cash management, precum si produse de trezorerie; in acelasi timp, cred ca din ce in ce mai multe companii mari vor apela la finantari de proiecte sau credite sindicalizate.





George Mucibabici, presedintele Bancii Tiriac



Creditul de consum, creditul auto, creditul ipotecar sunt produse care vor face piata in Romania. Va creste oferta cantitativ si calitativ si de aici implicit si cererea exigibila. Cartile de credit vor fi un alt produs bancar la putere in 2004. Efectul de turma, care exista in sistemul bancar romanesc fara discutie, va duce la o explozie a cardului de credit in lei.



Nu exista nici o indoiala ca vor incepe sa creasca si investitiile din Occident si se vor concentra in zonele afacerilor manufacturiere, la nivelul comertului, al consumului, vom asista la o dezvoltare a retelelor comerciale, a celor de distributie. Bancile vor fi interesate sa investeasca in asemenea afaceri, vor avea cresteri de rulaje, vor dezvolta retele de ATM-uri si POS-uri. Va fi ca o bucla de tip feed-back. Domenii cu potential in viitor vor fi si turismul, agricultura, infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO