Bănci și Asigurări

Pandemia a încetinit restructurarea sistemului bancar. În 2020 un număr de 183 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 456 de salariaţi au plecat din sistem, ritmul restructurării încetinind surprinzător faţă de 2019

Restructurarea sistemului bancar a continuat în anul 2020, marcat de pandemia de COVID-19, astfel că băncile de pe piaţa românească au ajuns să aibă 52.650 de angajaţi, iar numărul sucurslelor a coborât la 3.835.

Pe parcursul întregului an 2020, un număr de 183 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 456 de salariaţi au plecat din sistem, potrivit datelor transmise de Banca Naţională la solicitarea ZF.

Ritmul restructurării s-a temperat în 2020 faţă de 2019 atât în ceea ce priveşte reţeaua teritorială a băncilor, cât şi în privinţa numărului de salariaţi. Comparativ, în 2019 un număr de 323 de sucursale şi agenţii bancare şi-au închis porţile şi 631 de salariaţi au ieşit din banking.

La începutul crizei economice precedente, din 2008/2009, restructurările operate pe piaţa bancară locală au fost destul de ezitante, însă s-au accentuat ulterior. Faţă de 2008 se observă că mai mult de un sfert dintre bancheri au plecat din bănci şi 41,5% dintre sucursale s-au închis.

În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a pandemiei de coronavirus, care determină tăierea costurilor şi accelerează procesul de digitalizare, dar şi consolidarea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşii caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă mai ales în noile condiţii fiind mari.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.