Bănci și Asigurări

„Până la urmă, un rinichi nu ar fi mare lucru. Se poate trăi cu unul singur”. Care este preţul corect pentru recuperatorii de creanţe

„Până la urmă, un rinichi nu ar fi mare lucru. Se...

Autor: Loredana VOICULESCU

14.10.2015, 19:54 972

“Până la urmă un rinichi nu ar fi mare lucru, ca să scăpaţi de datorie. Se poate trăi cu unul singur”. Este un fragment dintr-o discuţie care ar fi avut loc între un restanţier la bancă şi un recuperator de credite.

Sute de români cu restanţe la credite sunt hărţuiţi zi şi noapte de unii dintre recuperatorii de creanţe. Totul ar putea lua sfârşit în cazul în care un proiect de lege adoptat marţi de Senat va trece de Camera Deputaţilor şi se va transforma în lege, dau asigurări autorii iniţiativei parlamentare.

Proiectul va tăia din elanul celor 194 de firme de colectare de debite din România care vor putea obţine de la datornici maximum dublul sumei pentru care au cumpărat creanţele, fără să depăşească valoarea debitului principal.

Acum s-a ajuns la lucruri de neimaginat. Un avocat spune că o bancă a vândut către recuperatori creanţe de 33.000.000 de euro, pentru suma de 1.500.000 euro, considerat de bancă drept un "preţ corect".

În timp ce Guvernul nu susţine proiectul, pentru că afectează patrimoniul privat, reprezentanţi ai Asociaţiei de Management a Creanţelor Comerciale (AMMC), care reuneşte 15 firme, susţin că legea ar duce la majorarea creanţelor nevândute, ceea ce va genera o scumpire a creditelor, în urma cărora vor avea de suferit clienţii buni platnici.

În executare silită sunt aproximativ 3 milioane de români şi există circa 700.000 de dosare de cesiune de creanţă.

Citiţi mai multe pe gândul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO