Bănci și Asigurări

Până la urmă Isărescu va merge în Parlament, dar pune condiţii: vine doar dacă este invitat de întregul legislativ

Guvernatorul Mugur Isărescu a refuzat constant să se prezinte în faţa comisiei parlamentare condusă de senatorul Daniel Zamfir

Guvernatorul Mugur Isărescu a refuzat constant să se prezinte în faţa comisiei parlamentare condusă de senatorul Daniel Zamfir

30.01.2019, 00:05 1491

BNR este oricând deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie în acest sens asumată de Parlamentul României în ansamblul său, a declarat pentru Mediafax Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.

Este o schimbare de nuanţă pentru că Suciu a spus de mai multe ori în ultimele zile că guvernatorul nu va veni în Comisia economică a Senatului, acolo unde senatorul Daniel Zamfir, un critic din ce în ce mai agresiv al Băncii Naţionale, cere insistent prezenţa lui Mugur Isărescu.

Problema ROBOR despre care Zamfir a susţinut că ar fi fost manipulat şi cu ajutorul BNR ar putea fi discutată la o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială stabilită pentru luni 4 februarie.

„Un subiect a fost propus pe agendă din partea Băncii Naţionale - Ordonanţa 114. Din partea noastră, ca Minister de Finanţe, pe lângă acest subiect mai sunt opt-nouă subiecte de importanţă foarte mare - de la modul în care Banca Naţională, alături de celelalte bănci sunt implicate în acest fixing vizavi de ROBOR şi modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice. Aici (la ultimul subiect menţionat - n.red.) va trebui să dea un răspuns foarte clar sau să găsim un răspuns foarte clar la întrebarea «de ce s-a limitat creditarea pentru creditele ipotecare dacă tot guvernul sprijină sau doreşte să sprijine zona de construcţii?»“, a confirmat marţi ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR şi ministrul finanţelor fac parte din acest comitet, alături de alţi şapte membri, care reprezintă BNR, Ministerul Finanţelor  şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Discutarea subiectului ROBOR în Parlament se mai lasă aşteptată. „Consiliul de administraţie al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen, şi în consecintă o discuţie în Parlament se poate face cu reprezentarea şi acordul tuturor forţelor politice, cu implicarea Co­misiilor de Finanţe – Bănci. Cadrul de aşa-zisă discuţie pe care l-a pregătit dl senator Zamfir nu a arătat repre­zentativitatea parlamentară că atare, de vreme ce un alt senator a contestat invitaţia adresată BNR. A fost demersul unui politician care din păcate mizează pe un şir de false probleme cum ar fi manipularea dobânzilor, nepro­bată nici acum, şi nu o invitaţie onestă la discuţii“, a spus Dan Suciu pentru Mediafax. Zamfir ar fi dorit ca Isărescu să fie audiat ieri la Comisia economică a Senatului, pe care o conduce, dar invitaţia a fost declinată.

Daniel Zamfir nu se lasă şi a susţinut marţi că săptămâna viitoare guvernatorul va fi audiat de Comisia economică şi cea de buget-finanţe a Senatului.

Şi preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chi­riţoiu a anunţat că nu se prezintă astăzi în faţa Comisiei economice a Senatului, unde fusese invitat tot pentru a discuta despre ROBOR.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO