Bănci și Asigurări

PAID: Numărul locuinţelor cu asigurare obligatorie împotriva dezastrelor a scăzut la 18,9% din total

PAID: Numărul locuinţelor cu asigurare obligatorie...

Autor: Dan Straut, Mediafax

13.05.2018, 12:47 293

Repartizarea pe medii arată că în rural sunt 24% din locuinţele asigurate, iar în urban - 76%.

„Anul trecut am investit toate resursele necesare în proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a poliţelor, de instrumentarea cât mai rapidă a daunelor şi de securizarea bazelor de date în vederea respectării noilor reguli impuse de GDPR şi IDD. Avem încredere că toate aceste investiţii vor duce, direct sau indirect, la o creştere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuinţei în România. Deja primele semnale de creştere se văd în rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut şi peste impactul falimentelor ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig fără să înregistrăm scăderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID.

Topul celor mai asigurate judeţe în 2017 clasează Bucureştiul pe primul loc, cu 39% din totalul poliţelor PAD încheiate la nivel naţional. Capitala este urmată de judeţele Ilfov (35%) şi Braşov (30%), iar la polul opus se regăsesc judeţele Vaslui, Mehedinţi şi Olt (cu ponderi de câte 8%).

Potrivit PAID, cele mai asigurate localităţi în 2017 au fost Dumbrăviţa, judeţul Timiş (63%), Bragadiru - Ilfov (61,57%) şi Sânpetru - Braşov (61%).

Pe partea despăgubirilor, 2017 a adus pentru PAID o creştere a volumului de daune plătite faţă de anul precedent, de la 2,52 milioane de lei la 2,89 milioane de lei. În total, au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inundaţiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 milioane lei, şi cutremure, cu despăgubiri de 257.930 de lei.

Un top al judeţelor după volumul daunelor plătite în 2017 scoate în evidenţă judeţele Galaţi (443.088 de lei), Caraş-Severin (361.187 de lei) şi Vâlcea (313.691 de lei).

„Şi 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simţit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuinţă, şi asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundaţiile, urmate adesea şi de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-şi putea respecta obligaţia de a fi alături de românii asiguraţi, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât şi în cazul unui dezastru de proporţii”, a menţionat Nicoleta Radu.

Acţionarii PAID şi-au menţinut şi în anul trecut decizia de a reinvesti întregul profit în consolidarea companiei. În plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 de milioane de euro, ceea ce face din Pool cel mai mare cumpărător de reasigurare din regiune. Pe lângă aceste măsuri financiare luate de PAID pentru a se asigura că poate face faţă oricărei situaţii, este continuat şi planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins, foarte important pentru o ţară ca România, cu mare expunere la riscuri catastrofale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale - PAID - este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăţilor de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuinţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăţi de asigurare, acţionari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO