Bănci și Asigurări

OTP Leasing: Din vara trecuta, businessul se apropie de zero

24.03.2010, 23:05 153

OTP Leasing, companie a grupului maghiar OTP, infiintata in varalui 2007, si-a restrans puternic activitatea in ultimul an si ainchis toate cele sapte unitati pe care le avea in tara, operand inprezent numai din Bucuresti. Inainte de criza, compania crestearapid pe segmentul auto, dar scaderea dramatica a vanzarilor demasini a schimbat radical mersul afecerilor. De asemenea,societatea si-a redus numarul de angajati de la 75 inainte de crizala 45 de oameni in prezent.

"Incepand cu vara anului trecut finantarile au scazutsemnificativ, putem spune chiar ca se apropie de zero. Din cauzadeclinului pietei, am inchis toate unitatile teritoriale", afirmaJozsef Tolnay, directorul general al companiei, numit in urma cu unan, dupa plecarea lui Mircea Dihel la Tiriac Leasing.

Tolnay afirma ca, pe langa costurile de refinantare ridicate, oproblema importanta a pietei de leaisng este cadrul legal.

"Nu poti compara situatia din Romania cu cea din alte tari. Inalte tari, daca un client nu-ti plateste ratele poti recuperamasina sau politia poate sa ii ia placutele de inmatriculare inmaximum doua zile. In Romania acest proces ajunge la 5-6 luni.Trebuie sa angajam avocati care sa se plimbe pe la curtilejudecatoresti."

Incepand cu luna mai a anului trecut firmele de leasing suntobligate sa obtina o hotarare judecatoreasca inainte de a recuperaun bun de la un client rau-platnic, lucru care este in favoareaclientului, dar care prelungeste mult procesul de recuperare. De lainceputul crizei, firmele de leasing au recuperat peste 15.000 demasini de la clienti care nu si-au mai putut plati ratele, dar sialte bunuri, cum ar fi diverse echipamente si imobile.

In 2009 OTP Leasing a recuperat 320 de masini si camioane, dezece ori mai mult decat in 2008. "Numarul real de recuperari estemult mai mare, dar procesul merge foarte incet.Principalaactivitate este rezolvarea problemelor clientilor. Daca problemelor se pot solutiona, le reesalonam finantarile, daca nu, recuperambunurile", explica Tolnay.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO