Bănci și Asigurări

OTP Bank si-a marit pierderile

OTP Bank si-a marit pierderile

Click pentru imaginea marita

15.08.2006, 19:00 22

OTP Bank Romania, filiala locala a celui mai puternic grup financiar ungar - OTP Bank, a inregistrat in primul semestru o pierdere neta de 6,1 mil. euro, ca urmare a cresterii costurilor operationale.
Comparativ cu iunie anul trecut, pierderile bancii au crescut cu 105%. Numai in trimestrul al doilea, OTP a acumulat pierderi de peste 4 milioane de euro (un miliard de forinti).
"Costurile operationale au inregistrat o dinamica sustinuta din cauza expansiunii bancii: cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 70%, pe fondul cresterii numarului de angajati. Banca a avut o pierdere inainte de taxare pe trimestrul al doilea de 996 mil. forinti (13,1 mil. lei)", se arata in raportul privind rezultatele financiare ale grupului OTP Bank trimis Bursei din Budapesta.
In trimestrul al doilea, banca a deschis noua unitati si a angajat 88 de salariati. Astfel, la sfarsitul lui iunie OTP opera 49 de sucursale, avand 641 de angajati.
Oficialii grupului au aratat in mai multe randuri ca se asteapta ca filiala locala sa inregistreze pierderi in primii ani de functionare, pe care sunt dispusi sa le sustina, pentru a castiga rapid cota de piata. Maghiarii de la OTP au intrat pe piata locala in 2004, prin achizitia RoBank, una dintre bancile mici din sistem.
Activele OTP Bank Romania au ajuns la sfarsitul lui iunie la 407 mil. euro (110,2 mld. forinti), marcand o crestere anuala cu 126%, in forinti. Portofoliul de credite al bancii a avut o crestere chiar mai rapida: intre iunie 2005 si iunie 2006 expansiunea a fost de aproape 246%, soldul total urcand la 226,6 mil. euro (61,24 mld. forinti). Actionarul majoritar noteaza ca aproximativ 64% din expansiunea portofoliului de credite din primul semestru a fost alimentata de sectorul de retail, care a crescut de noua ori in ultimele sase luni. Ponderea acestui segment in totalul portofoliului a crescut astfel de la 10% la 40%. Din totalul creditelor acordate clientilor individuali, o treime au fost garantate cu ipoteca, iar restul reprezinta imprumuturi acordate fara garantii.
Ponderea creditelor neperformante s-a deteriorat pana la 5,3% in iunie, fata de 3,5% in martie. Provizioanele pentru credite neperformante au scazut insa cu 90% fata de primul trimestru, chiar in conditiile in care soldul creditelor a crescut, ceea ce a dus la diminuarea acoperirii imprumuturilor neperformante de la 49% la 2,1%, intre martie si iunie.
Plasamentele interbancare reprezinta 31% din totalul activelor bancii, in timp ce creditele catre clientela reprezinta 55%. La jumatatea lui 2005, 52% din active erau reprezentate de plasamente interbancare, in timp ce numai 36% erau credite catre clientela. Raportul grupului subliniaza ca din totalul plasamentelor interbancare trei sferturi sunt plasamente la BNR.
Depozitele atrase de la clientela au crescut mai incet, cu 22% fata de iunie 2005, pana la un sold de 120 mil. euro (32,49 mld. forinti), ceea ce a fortat OTP sa se refinanteze de pe piata interbancara, in special de la banca-mama. In iunie, actionarul majoritat a mai adus 20 mil. euro la capital, pentru sustinerea activitatii.
Veniturile din dobanzi ale OTP Bank au scazut cu 12,7% fata de jumatatea lui 2005, in timp ce cheltuielile cu dobanzile s-au diminuat cu 42,2%. Astfel, venitul net din dobanzi a crescut cu peste 30% in acest interval, pana la 4,4 mil. euro (1,19 mld. forinti). Banca a inregistrat venituri totale de 8,7 mil. euro si cheltuieli de 13,4 mil. euro. Raportul cost venituri a fost de 153%.
La sfarsitul lui iunie banca avea 41.700 de clienti individuali, in crestere cu 37% fata de primul trimestru. Numarul clientilor corporativi a scazut la 7.400. OTP estimeaza ca detine o cota de 0,89% pe piata creditului (cu 1,78% pe finantarile imobiliare pentru persoane fizice), respectiv 0,49% pe depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO