Bănci și Asigurări

OTP Bank incearca sa-si gaseasca un loc in sistemul bancar romanesc

25.03.2004, 00:00 22



Intentiile bancii ungare OTP de a prelua o banca de pe piata romaneasca par sa fie tot mai evidente, afirmatia fiind sutinuta tocmai de anuntul facut recent de oficialii OTP care spun ca banca ungara a finalizat procesul de due dilligence la RoBank si are "mari sanse" sa fie selectata pentru a achizitiona institutia bancara din Romania. Declaratia apartine lui Sandor Csanyi, presedinte si director executiv al OTP si a fost preluata de Interfax, care citeaza agentia de presa MTI.



Potrivit lui Csanyi, OTP intentioneaza sa dezvolte reteaua RoBank de la 12 la 150 de sucursale, pe termen scurt.



Ungurii nu sunt la prima tentativa de a intra in sistemul bancar romanesc ei fiind interesati de-a lungul timpului de Banca Transilvania sau chiar de Banca Comerciala Romana.



La inceputul acestui an pe piata bancara de la Bucuresti au aparut informatii potrivit carora de RoBank ar fi interesate banca ungara OTP (Ungaria), Piraeus Bank, fondul olandez The Netherlands Development Finance Company (FMO) dar si doua companii de asigurari. Potentialii cumparatori desfasoara in acest moment analize financiare si juridice la RoBank, urmand ca ofertele finale sa fie depuse in perioada urmatoare.



Tranzactia va viza vanzarea intregului pachet de actiuni al bancii, chiar daca la un moment dat s-a vehiculat ideea ca doar grupul Balli isi va vinde actiunile.



RoBank are un capital social de 425,904 miliarde lei. Balli Group Plc detine in mod direct 36,5% din capital, iar prin intermediul societati de asigurare Anglo-Romana alte 15% din actiuni. Ceilalti actionari sunt Mustafa Bayraktar, cetatean turc, care are o participatie de 45,5%, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic, detine 2%, iar Huseyin Bayraktar, cetatean turc - 1%.



In acest moment la nivelul actionariatului RoBank au loc modificari in sensul ca Balli Kloeckner, o divizie germana a grupului Balli, ar putea prelua pachetul de 15% detinut de societatea de asigurari Anglo-Romana la RoBank.



Tranzactia, in urma careia societatea de asigurari va iesi din actionariatul bancii, este de fapt un schimb de actiuni intre doua companii detinute de grupul Balli, actionarul majoritar al Anglo-Romana fiind tot grupul international.



Vanzarea pachetului de actiuni detinut de compania de asigurari la RoBank a fost necesara dupa ce anul trecut Comisia de Supraveghere a Asigurarilor i-a retras licenta de functionare, societatea de asigurari fiind in acest moment insolvabila.



RoBank si-a diminuat anul trecut profitul cu 36,4% fata de 2002, de la 187,1 miliarde lei la 119 miliarde lei, scadere acceptata insa de conducerea bancii in contextul mentinerii unui nivel ridicat al lichiditatii.



Valoarea activelor RoBank a ajuns anul trecut la 5.200 miliarde lei, comparativ cu 3.878,5 miliarde lei in decembrie 2002. Media plasamentelor zilnice realizate in totalul activelor s-a ridicat anul trecut la 44%, comparativ cu 31% in 2002.



Volumul creditelor a atins 2.383 miliarde de lei, nivel in crestere cu 6% fata de anul precedent, in timp ce depozitele atrase de banca au inregistrat un salt de 39%, depasind 3.500 miliarde de lei.



Datele prezentate au fost calculate in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.



In privinta expansiunii teritoriale, RoBank a deschis in 2003 doua sucursale, in Bucuresti si Sibiu. Pentru acest an, banca vizeaza continuarea procesului de dezvoltare a retelei de sucursale, atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari ale tarii, un prim pas in aceasta directie fiind inaugurarea unei agentii in luna ianuarie in Braila.



De asemenea, conducerea RoBank si-a propus diversificarea gamei de produse si servicii pentru clienti, inclusiv prin emiterea de carduri.



Banca va continua sa acceseze fonduri externe pentru a asigura sursele necesare finantarii proiectelor pe termen mediu si lung ale clientilor.



Potrivit oficialilor bancii, programul de dezvoltare poate fi modificat avand in vedere faptul ca banca se afla in proces de vanzare. Infiintata in 1995, banca opereaza cu trei sucursale in Bucuresti, la care se adauga 11 sucursale si trei agentii in principalele orase ale tarii.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO