Bănci și Asigurări

Oresa: Vom vinde Kiwi Finance cand ajunge la credite intermediate de 1 mld. euro

Oresa: Vom vinde Kiwi Finance cand ajunge la credite intermediate de 1 mld. euro

Cornel Marian, director de investitii la Oresa Ventures Romania: Vrem sa facem din Kiwi Finance cel mai mare broker de credite si consilier financiar de pe piata locala. In acest sens suntem dispusi sa investim sume importante in dezvoltarea companiei.

14.03.2008, 14:52 150

Fondul suedez de investitii Oresa Ventures, care a achizitionat in vara trecuta cel mai mare broker local de credite - Kiwi Finance, ar putea sa vanda afacerea cand va fi atins pragul de un miliard de euro in finantari intermediate.
La sfarsitul anului trecut, Kiwi Finance (fosta Gemini Capital Consult) avea in registre credite intermediate de 292 de milioane de euro, dupa patru ani de activitate.
"Ne putem gandi la un exit din Kiwi Finance atunci cand volumul de credite intermediate va ajunge la un miliard de euro", a declarat pentru ZF Cornel Marian, director de investitii la Oresa Ventures Romania.
Brokerul a vandut pentru banci imprumuturi de 162 de milioane de euro doar anul trecut, respectiv cu 170% mai mult decat intermediase in 2006.
Pentru 2008, compania estimeaza ca va intermedia credite de 300 de milioane de euro, ducand astfel compania la un volum total de finantari de aproximativ 600 de milioane de euro. In acest ritm, pragul de un miliard de euro in credite intermediate ar putea fi atins in 2009-2010.
"Vom vinde fie unui investitor strategic, fie unui alt fond de investitii private", a aratat directorul de investitii de la Oresa, fara sa precizeze suma pe care planuieste sa o obtina prin acest exit.
Suedezii au preluat compania anul trecut in cadrul unei tranzactii de trei milioane de euro, care a presupus un schimb de actiuni si o majorare de capital social. Structura detaliata a deal-ului nu a fost facuta publica de catre parti. Fondul a cumparat participatiile a doi dintre fondatorii firmei - Adrian Stanciu si Constantin Dumitrescu, fosti manageri la Xerox. Anca Bidian si-a pastrat actiunile si postul de director general al brokerului de credite.
Marian nu a comentat momentul iesirii din actionariatul companiei, precizand insa ca exitul poate avea loc dupa cinci sau sase ani de la semnarea tranzactiei, fie chiar mai tarziu.
"Vrem sa facem din Kiwi Finance cel mai mare broker de credite si consilier financiar de pe piata locala. In acest sens suntem dispusi sa investim sume importante in dezvoltarea companiei", mai spune Marian.
Pentru anul in curs, investitiile Oresa Ventures in brokerul de credite pot ajunge pana la 3 milioane de euro. Brokerul este in plin proces de rebranding. Doar investitiile pentru promovarea noii imagini se vor ridica la circa un milion de euro.
In paralel, va fi dezvoltata reteaua teritoriala. In prezent, Kiwi are cinci sucursale, insa urmeaza sa inaugureze inca una la Slatina. Brokerul va iesi anul acesta si pe piata din Spania, unde va targeta muncitorii romani. Intr-o prima faza, compania va intermedia credite vandute de bancile romanesti, care vor fi utilizate pentru investitii imobiliare pe plan local.
Oresa Ventures a investit anul trecut aproximativ zece milioane de euro in achizitia de companii locale, iar pentru acest an reprezentantul Oresa estimeaza ca vor fi incheiate aproximativ trei noi achizitii si ca valoarea fondurilor investite in Romania va creste semnificativ.
In ceea ce priveste randamentul investitiilor, suedezii mizeaza pe o depasire a ratei anuale de castig de 25-30% tintita de majoritatea fondurilor de investitii private. "Ne uitam la antreprenori locali care activeaza in sectorul financiar sau din constructii, incercam sa identificam o nisa cu potential ridicat de crestere si mai apoi sa o dezvoltam", a explicat Cornel Marian.
Oresa a mai investit pe plan local in companii precum Flanco, Credisson, Fabryo, La Fantana si Medicover. Fondul si-a vandut deja participatiile la mai multe dintre aceste companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO