Bănci și Asigurări

Ordonanţa 50 privind creditele: Clienţii au descoperit refinanţarea la altă bancă după un an

Ordonanţa 50 privind creditele: Clienţii au descoperit refinanţarea la altă bancă după un an

Autor: Ciprian Valentin Botea

24.10.2011, 18:36 1446

Aproape 40.000 de debitori şi-au refinanţat creditele la o altă bancă decât cea care le-a vândut creditul iniţial în primele cinci luni din 2011, de aproape trei ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele agregate de Consiliul Concurenţei.

Numărul celor care şi-au refinanţat creditul în condiţii mai avantajoase la aceeaşi bancă este însă uşor mai ridicat, doar în lunile februarie şi mai fiind mai mulţi clienţi care au preferat să-şi schimbe banca. Astfel, numărul celor care s-au refinanţat la aceeaşi bancă a depăşit 41.000 de persoane.

Luna mai a reprezentat însă o schimbare de direcţie radicală, iar numărul celor care au mers la o altă bancă pentru

a-şi refinanţa datoriile mai vechi l-a depăşit cu 2.500 de persoane pe cel al clienţilor care au acceptat oferta propriei bănci. Aproximativ 15.700 de persoane s-au refinanţat la o altă bancă în luna mai şi numai 13.200 la aceeaşi bancă.

"Numărul creditelor de refinanţare externă s-a triplat în luna mai anul acesta faţă de valorile înregistrate în 2009 şi 2010, având o creştere mai semnificativă decât cea a creditelor de refinanţare internă. Acest fapt arată că a crescut gradul de mobilitate a clienţilor bancari", potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei.

Lupta bancherilor pentru a atrage clienţi foşti "prizonieri" ai concurenţei blocaţi în contracte cu dobânzi ridicate

s-a deschis în vara anului trecut după ce a fost eliminat prin ordonanţă de urgenţă comisionul de rambursare anticipată, care constituia principala barieră în calea refinanţării.

Clienţii au acceptat însă de multe ori condiţii contractuale mai bune de la banca la care aveau deja creditul fără să caute soluţii de refinanţare la concurenţă, fapt reflectat de numărul mai mare de refinanţări interne decât externe înregistrat până în luna mai. Competiţia între bănci s-a ascuţit însă treptat, în contextul în care cererea de credite noi a rămas slabă, iar bancherii au devenit mai activi în atragerea clienţilor de la concurenţă, sperând ca pe lângă banii necesari închiderii creditului vechi să le acorde şi o sumă suplimentară.

"Din luna martie a acestui an numărul creditelor de refinanţare a explodat comparativ cu perioada anterioară, ca urmare a noilor oferte de creditare din partea băncilor", scrie în raportul Consiliului Concurenţei. Circa 160.000 de români au luat credite de refinanţare sau de consolidare a datoriilor cu o valoare cumulată de peste 850 mil. euro (3,6 miliarde de lei) din luna iunie a anului trecut şi până la sfârşitul lunii mai 2011, numărul acestora fiind dublu faţă de cel consemnat în perioada iunie 2009 - mai 2010, potrivit Consiliului Concurenţei.

Mai mult de 90% din numărul total al creditelor de refinanţare au fost în lei, valoarea datoriilor consolidate ridicându-se la 2,17 miliarde de lei (515 mil. euro). Totuşi, ritmul de creştere este mai vizibil la refinanţările pe valută, unde media lunară a crescut de aproape trei ori faţă de intervalul iunie 2009 - mai 2010, până la 1.000 de credite.

Alţi 230.000 de clienţi şi-au achitat creditele înainte de scadenţă în perioada iunie 2009 - mai 2010, tot ca efect al eliminării comisionului de rambursare anticipată. Valoarea cumulată a acestora a fost de 670 mil. euro.

Comisionul de rambursare anticipată ajungea până la 5 - 6% din suma plătită în avans în funcţie de bancă şi de tipul creditului. Economiile efectuate de clienţii băncilor datorită eliminării comisionului de rambursare anticipată se ridică la 37 mil. euro, potrivit calculelor Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO