Bănci și Asigurări

Ordonanţa 114 a fost publicată în Monitorul Oficial. Cum va afecta sectorul serviciilor financiare: ”Înţelegem că impozitarea activelor băncilor va fi trimestrială. Impactul va fi semnificativ, pentru că ROBOR deja depăşeşte nivelul de 3%”

Autor: Adelina Mihai

30.12.2018, 00:00 7256

Ordonanţa de urgenţă 114/2018, care prevede introducerea unor taxe începând cu anul 2019 în mai multe sectoare de activitate, a fost publicată sâmbătă, 29 decembrie 2018, în Monitorul Oficial (MO nr. 1116).

În ceea ce priveşte măsurile care privesc sectorul serviciilor financiare (taxa pe activele financiare ale băncilor) şi sistemul de pensii administrate privat (creşterea cerinţelor privind capitalul social al administratorilor de astfel de fonduri), experţii firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG susţin că ”textul aprobat nu a luat in calcul niciuna dintre îngrijorările exprimate de întreaga industrie a serviciilor financiare”, astfel că textul ordonanţei aprobate nu are modificări faţă de versiunea publicată de Guvern pe 21 decembrie pe site-ul ministerului de Finanţe la capitolul ”transparenţă decizională”.

Potrivit experţilor KPMG, în cazul taxei pe activele bancare,  cotele de impozitare se stabilesc în funcţie de media trimestrială a ROBOR.

“Deşi nu este în totalitate clar, înţelegerea noastră este că procentele prevăzute de lege sunt procente trimestriale şi nu reprezintă un nivel anual al taxei. Astfel, se preconizează un impact semnificativ asupra sectorului bancar, în condiţiile în care în prezent ROBOR depăşeşte deja nivelul de 3%. Procesul insuficient de consultare a părţilor afectate de aceasta taxă, precum şi lipsa de informaţii privind efectuarea unui studiu de impact de către autorităţi, care să analizeze şi mecanismele de transmitere a efectelor asupra clienţilor instituţiilor de credit, nu ne permit din păcate o imagine completă asupra impactului potenţial”, a explicat Ionuţ Măstăcăneanu, coordonatorul echipei de consultanţi fiscali specializaţi în domeniul serviciilor financiare în cadrul KPMG în România.

Care sunt cele mai importante prevederi care se referă la taxa pe activele financiare:

 -          se aplică doar instituţiilor bancare, definite ca instituţii de credit, persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit ale persoanelor juridice străine; prin urmare, din forma finală a legii rezultă că nu se aplică IFN-urilor sau altor institituţii financiare;

- taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor asupra soldului activelor financiare existente la sfârşitul trimestrului de calcul; nu este încă în totalitate clar care sunt clasele de active financiare care intră în baza de calcul; am solicitat să fie introduse clarificări prin norme de aplicare;

- media trimestrială ROBOR se stabileşte pe baza ratelor ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul; media trimestrială va fi stabilită de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi publicată pe site-ul acesteia;

- cotele se stabilesc în funcţie de media trimestrială a ROBOR şi depăşirea pragului de referinţă de 2%, după cum urmează:

 

Media trimestrială a ROBOR, peste pragul de referinţă

Cota taxa pe active

<= 0,5%

0,1%

0, 51% – 1%

0,2%

1,01% - 1,5%

0,3%

1,51 - 2,0

0,4%

>2%

0,5%

 

- taxa se calculează, se declară şi se plăteşte trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează;

- se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019; prin urmare, primul calcul va avea ca bază soldul activelor financiare înregistrat la finele trimestrului 1 al anului 2019, iar primul termen de declarare şi de plată este 25 aprilie 2019;

- cheltuiala cu această taxa este cheltuiala deductibilă la calculul rezultatului fiscal; astfel, interpretarea noastră este că taxa va fi inclusă în profitul impozabil, care constituie baza de calcul a impozitului pe profit, fiind parte a profitului brut.

În ceea ce priveşte prevederile referitoare la sistemul de pensii administrate privat, Ordonanţa 114 arată că administratorii de fonduri de pensii trebuie să aibă un capital social minim necesar de 5% din valoarea contribuţiilor dacă aceasta este sub 100 de milioane de euro şi va fi de 10% din valoarea contribuţiilor, dacă aceasta este de peste 500 de milioane de euro (echivalent în lei, calculat şi actualizat în raport cu valoarea contribuţiilor participanţilor). De asemenea, comisionul de administrare suferă modificări în sensul scăderii lui semnificative.

”În ceea ce priveşte modificările legislaţiei administratorilor de pensii, se pune problema viabilităţii economice viitoare a acestora, având în vedere efectul combinat al reducerii veniturilor cu mai mult de jumătate şi al cerinţei de creştere a capitalului social de peste 10 ori faţă de nivelul curent”, a spus Tudor Grecu, Partener, Head of Financial Services în cadrul KPMG în România.

Ordonanţa 114/2018 prevede introducerea unor taxe noi nu doar în sectorul serviciilor financiare şi în sistemul de pensii private, ci şi în domeniile energie, telecomunicaţii, producţia de ţigarete şi jocuri de noroc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO