Bănci și Asigurări

Optimismul HSBC: Erste sta bine, Romania revine pe crestere in 2010

Optimismul HSBC: Erste sta bine, Romania revine pe crestere in 2010
11.06.2009, 00:00 50

Performanta financiara solida din 2008, respectiv mentinerea pe profit, pozitia puternica pe principalele piete pe care opereaza si prezenta pe piete cu potential de crestere constituie punctele forte ale Erste Group, in timp ce principalele riscuri tin de posibilitatea ca ratele negative de crestere economica din regiune sa se prelungeasca in 2010 si sa fie nevoie de provizioane mult mai mari in anii urmatori, considera analistii grupului britanic HSBC.

Gigantul bancar HSBC, printre putinii jucatori mari care rezista crizei, evalueaza in premiera performantele financiare si de business ale Erste Group, actionarul majoritar al BCR, si vede "un potential de castig pe termen lung care estompeaza riscurile pe termen scurt".
"Erste a crescut de la nivelul de lider al pietei austriece la o pozitie de top 3 in Europa Centrala si de Est."
Analistii HSBC vad ca oportunitati pentru Erste posibilitatea ca pietele din Europa Centrala si de Est sa-si revina mai repede decat cele mature, cererea in crestere pentru servicii de investment banking in regiune, precum si perspectivele bune de crestere pentru servicii de administrare a averilor. Pe de alta parte, HSBC crede ca focusul Erste pe regiune ar putea ajunge sa-i complice problemele, un alt factor de slabiciune fiind competitia stransa de pe piata austriaca.
Totusi, prefera un scenariu de baza mai optimist decat majoritatea celorlalti analisti, avansand o tinta de pret de 25 de euro pentru actiunile Erste, care in prezent se invart in jurul a 20 de euro, dupa ce in primavara cazusera pana la 7 euro/actiune. In prezent, capitalizarea bursiera a revenit la 6,3 mld. euro, fata de 5,13 mld. euro la sfarsitul lui 2008.
Conform evaluarilor HSBC, cresterea creditelor corporate acordate de Erste ar putea compensa efectul declinului pe retail, iar costurile operationale sunt bine tinute sub control.
De asemenea, analistii grupului britanic vad putine motive de deteriorare a rezultatelor operationale in trimestrele urmatoare, pe baza semnalelor de normalizare a pietelor creditului in trimestrul al doilea. Optimismul HSBC se extinde si la previziunile pentru Romania: declinul economic din acest an ar fi de numai 3,6%, sub estimarea FMI si a Guvernului, iar 2010 ar urma sa aduca deja revenirea pe plus, cu o crestere economica de 1,6%. Si in cazul BCR, HSBC crede ca finantarile pentru companii si municipalitati vor compensa scaderea cererii pe retail. Totusi, remarca majorarea "masiva" a provizioanelor de risc in contextul deteriorarii calitatii portofoliului de credite, mai ales pe zona creditelor de consum fara garantii.
HSBC estimeaza ca Erste va obtine anul acesta un profit net de 886 mil. euro, in crestere cu 3% fata de 2008, in timp ce BCR ar urma sa contribuie la acest castig cu 172 mil. euro, corespunzator unei scaderi de circa 28% a profitului net al bancii romanesti fata de 2008.
 
Prognozele HSBC
Erste Group in 2009
 
  • Provizioane de risc: 1,7 mld. euro (1 mld. euro in 2008)
  • Profit net: 886 mil. euro (860 mil. euro in 2008)
  • ROE: 10,5% (10,4% in 2008)
  • Pret tinta: 25 euro/actiune
 
BCR in 2009 (conform participatiei Erste de 69,3%)
 
  • Provizioane de risc: 300 mil. euro (121 mil. euro in 2008)
  • Profit net: 172 mil. euro (240 mil. euro in 2008)
  • ROE: 36,2% (53,4% in 2008)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO