Bănci și Asigurări

Oprescu, Alpha: Fiecare segment al creditarii merita masuri stimulative

Oprescu, Alpha: Fiecare segment al creditarii merita masuri stimulative

Sergiu Oprescu spune ca e necesara scaderea costurilor de operare la nivelul sistemului bancar

18.06.2009, 17:36 32

Relansarea pietei creditului ar cere pregatirea unor pachete de masuri care sa vizeze fiecare segment major al creditarii: creditul de retail, cel ipotecar, creditul de consum si creditul pe card, creditul pentru IMM-uri, creditul pentru societati mari - infrastructura si, nu in ultimul rand, creditul de cofinantare pentru atragerea de fonduri europene, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, unul dintre primii zece jucatori de pe piata.

"Cred ca masurile pe care ar fi necesar sa le adoptam ar trebui calibrate pe cel putin patru directii: stimularea cererii eligibile/bancabile; cresterea capacitatii de garantare a agentilor economici; fluidizarea pietei secundare a garantiilor materiale, in principal in procesul de executare a acestora; scaderea costurilor de operare la nivelul sistemului bancar, in principal a celor care deriva din legislatie si reglementare."
Oprescu ar vedea necesar cate un plan-cadru pentru fiecare segment de creditare in parte.
De exemplu, pe segmentul IMM, el crede ca ar fi utile masuri de garantare a cofinantarilor si scontarea datoriilor statului catre acest segment de catre sectorul bancar in conditiile in care se asigura sistem transparent de monitorizare si avizare a sumelor pe care IMM-urile le au de incasat, datoriile statului urmand a fi inscrise intr-un registru special.
 
Bancile ar finanta orasele sa faca locuinte
Pe segmentul creditului ipotecar, cu impact pe garantiile materiale imobiliare, el considera ca bancile ar putea subscrie o emisiune de obligatiuni municipale lansata cu scopul de a cumpara un fond locativ. "Se vor debloca astfel constructiile aflate in diverse faze de executie."
Nu in ultimul rand, pe segmentul creditului de consum Oprescu crede ca ar functiona aplicarea unor masuri administrative si de stimulare a utilizarii cardurilor de credit atat la nivelul administratiei publice, cat si la nivelul comerciantilor prin facilitati fiscale care sa compenseze comisioanele. "Ar avea un dublu efect pozitiv: pe planul creditarii va stimula cresterea creditului de consum si ca atare si consumul necesar cresterii economice, iar pe plan fiscal va creste baza de impozitare in paralel cu o posibila asanare a economiei gri, inclusiv atragerea de noi resurse in sistemul bancar."
Pana in prezent, autoritatile s-au concentrat pe ameliorarea conditiilor de ansamblu de pe piata financiara: stabilizarea cursului de schimb leu/euro si reducerea presiunii pe dobanzile la lei prin injectiile de lichiditate realizate de Banca Nationala si inceputul de relaxare a politicii monetare. Pentru relansarea creditului imobiliar ar urma sa fie lansat programul Prima casa. Cat priveste cresterea capacitatii de garantare a companiilor, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri tocmai a inceput sa lanseze produse speciale, fiind in discutii cu mai multe banci.
Cat priveste scaderea costurilor de operare ale bancilor, ramane de vazut daca si cand va continua BNR relaxarea regimului rezervelor minime obligatorii la valuta.
Altminteri, la nivelul UE exista o dezbatere privind inasprirea reglementarii si supravegherii, sustinuta si de presedintele Traian Basescu si care s-ar putea reflecta si in costuri mai mari pentru banci.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO