Bănci și Asigurări

Opinie: o nouă ordine mondială se apropie, poate cu elicopterul

Opinie: o nouă ordine mondială se apropie, poate cu...

Autor: Catalina Apostoiu

11.03.2020, 19:50 3142

Au trecut 75 de ani de când lumea dezvoltată a aderat la o nouă versiune a standardului de aur la Bretton Woods şi aproa­pe 50 de ani de când raportarea respectivă la aur a fost aban­donată. De atunci, lumea a mers mai departe cu mai mult sau mai puţin succes cu un sistem ancorat la preţul pe­tro­lului şi bazându-se pe încrederea în băncile centrale. Până acum.

Politica monetară relaxată a amânat momentul de final timp de peste un deceniu, însă dacă există un mesaj clar care reiese din evenimentele extraordinare de pe pieţe din ultimele săptă­mâni, acesta este că actuala ordine financiară nu mai e sufi­cientă pentru a menţine stabilitatea pe care ne-am obişnuit s-o aşteptăm, scrie John Authers, editorialist la  Bloomberg.

În lipsa unei siguranţe cu privire la cum va arăta noua ordine şi a unui leadership global care s-o ceară, se poate afirma că pieţele şi economiile trec printr-o perioadă dificilă. Criza coronavirusului este numai începutul, scrie Authers.

Dacă un deceniu de măsuri disperate de relaxare a politicii monetare de către băncile centrale a fost suficient pentru a amâna nevoia de a pune la punct o nouă ordine financiară mondială, pieţele indică acum că acest moment nu mai poate fi amânat, în opinia editorialistului Bloomberg.

Cu încrederea pierdută în băncile centrale, noua ordine pare aproape sigur că va implica genul de expansiune fiscală care nu a mai fost la modă din anii 1970, cu posibilitatea chiar de a include banii din elicopter.

Randamentele extrem de scăzute la obligaţiuni semnalează guvernelor că vom putea finanţa astfel de cheltuieli foarte ieftin. În mod ideal, orice nouă ordine ar include noi acorduri internaţionale pentru evitarea efectelor negative ale conflictelor de ordin comercial, petrolier şi monetar înregistrate în ultimii ani, scrie John Authers.

Şi, evident, mediul politic nu pare potrivit favorabil pentru ajungerea la un acord privitor la ceva atât de ambiţios. Lumea îşi va găsi o nouă versiune a Bretton Woods în timp, însă aceasta va implica volatilitate, efort şi erori.

La un anumit moment, un Paul Volcker va apărea şi ne va ghida către un nou model care va funcţiona. Deocamdată, ar fi înţelept să ne pregătim să trecem prin turbulenţe economice pe măsura celor înregistrate la sfârşitul anilor í70 şi începutul anilor í80, scrie editorialistul Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO