Bănci și Asigurări

Omul care lucrează la stat şi câştigă o garsonieră lunar. Vezi aici cine câştigă 27.000 de euro pe lună

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe lună, preşedintele Eximbank

Cel mai mare salariu al unui angajat la stat: 27.000 euro pe lună, preşedintele Eximbank

Autor: Cristian Hostiuc, Liviu Chiru

27.06.2011, 00:06 15674

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, salariile celor careconduc băncile de stat, a "scăpat" pe piaţă odată cu publicareadeclaraţiilor de avere, nu de către băncile unde lucrează, ci deAgenţia Naţională de Integritate. Aici toţi funcţionarii publicitrebuie să îşi trimită declaraţiile de avere.

Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, este func­ţionarul numitla o instituţie de stat care are cel mai mare salariu din sistemulpublic: 1,1 mil. lei în 2009 (numai pe zece luni). Asta ar însemnaun venit lunar de 113.000 de lei net (circa 27.000 de euro).

Costea a fost numit la Eximbank în timpul guvernării din 2009PDL-PSD, el fiind cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, actualulpreşedinte al Senatului şi numărul doi în stat. Deşi PSD a ieşit dela guvernare în toamna lui 2009 şi este cel mai mare critic laadresa preşedintelului Băsescu, premierului Boc şi actualei puteri,Costea nu a fost schimbat întrucât ar trebui să i se plătească unpachet de plecare care s-ar apropia de 800.000 de euro.

Un vicepreşedinte al Eximbank, Paul Ichim, care a venit odată cuCostea, a câştigat în 2009 pe baza declaraţiei de avere 705.631 delei (circa 167.000 de euro pe an, respectiv 16.700 euro/lună, avândîn ve­de­re că declaraţia acoperă numai zece luni). Liviu Voi­nea,membru în CA al Exim­bank, a încasat circa 4.200 de euro pe lună în2009.

Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a avut în 2009 unsalariu de 361.897 de lei net (circa 86.000 de euro pe an,respectiv 7.160 de euro pe lună). Prim-vicepreşedintele CEC BankGheorghe Carabasan a încasat în 2009 un salariu de 627.000 lei(căruia îi corespunde un venit lunar de aproape 12.400 euro), maimult decât preşedintele băncii.

Diferenţa dintre salariile şefului Eximbank şi al CEC Bankcontrastează, având în vedere că CEC este pe locul patru în sistemdupă active, în timp ce Eximbank se zbate la mijloculclasa­mentului, pe locul 20.

La polul opus, preşedintele Ro­mâniei şi premierul au salarii de1.600 de euro pe lună, respectiv 1.200 de euro pe lună. Şefiibăncilor de stat au evitat întot­deauna să răspundă la întrebareacât câştigă în această poziţie, invocând confiden­ţialitateacontrac­telor pe care le-au semnat cu acţionarii, adică cuinstituţiile de stat.

Deasemenea şi Banca Naţională refuză să îşi publice salariile,invocând "independenţa" de care se bucură în raport cu cererilealtor instituţii. Pentru câteva minute, pe site-ul AgenţieiNaţio­nale de Integriate "www.Integritate.eu" a apărutsăptămâna trecută şi venitul anual al guverna­torului BNR MugurIsărescu. Dar imediat cifra a fost ştearsă, invocându-se "prevederieuropene". Salariul vehiculat al guvernatorului ar fi mult mai maredecât cel care se ştia iniţial, de aproximativ 7.000 de euro pelună.

În sistemul bancar salariile nete ale şefilor de bănci privatesunt cuprinse între 10.000 de euro şi 30.000 de euro, fărăbonusuri.

Ionuţ Costea de la Eximbank rivalizează la veniturile încasatecu un bancher privat de top, cu toate că Eximbank nu are aceleaşirezultate, atât din punctul de vedere al activelor, cât şi alprofitului.

Costea spunea că el a "moştenit" salariul vechilor preşedinţi,care la rândul lor erau numiţi politic, iar dacă aveau norocul săfie schimbaţi în timpul mandatului primeau şi un pachetcompensatoriu de câteva sute de mii de euro.

Cu toate că fiecare guvernare critica manage­mentul companiilorde stat şi rezultatele proaste, nici­una nu a schimbat ceva înmodul de atribuire politică a funcţiilor.

În plină critică a preşedintelui Băsescu, care cerea managementprivat la companiile de stat, PDL, prin Ministerul Finanţelor, l-anumit în funcţia de prim-vicepreşedinte al CEC Bank pe AndreiStamatian, 31 de ani, fiul prefectului PDL de Cluj. Stamatian, custudii la Stanford şi deţinând pentru doi ani funcţia de preşedinteal Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a primit în final şi aprobareaBNR, cu toate că are prerogative mai restrânse la CEC. El fuseserespins iniţial de BNR, care a considerat că nu are suficientăexperienţă pentru a fi numărul doi în a patra bancă dinRomânia.

Stamatian a devenit astfel unul dintre cei mai tineri executividintr-o bancă de top. Conform declaraţiilor de avere, bancherii auo predilecţie pentru ceasuri, dar şi tablouri sau alte obiecte deartă.

Radu Gheţea, care are în depozite 1,2 milioane de euro împreunăcu soţia, îşi ţine banii împărţiţi la mai multe bănci şi în conturiseparate, astfel încât să se încadreze cu majoritatea plasamentelorîn plafonul de garantare de 100.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO