Bănci și Asigurări

Omniasig si-a bugetat un profit brut de 15 mil. euro

16.06.2009, 16:05 21

Omniasig, cea mai mare companie din piata asigurarilor generale, si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 65 de milioane de lei (circa 15,5 mil. euro, la cursul actual), de 2,5 ori mai mic decat in 2008, in conditiile in care anul trecut castigul asiguratorului a crescut substantial datorita vanzarii participatiei detinute la compania de asigurari Unita (in prezent Uniqa).

De asemenea, compania controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) si-a propus reducerea ratei combinate (combined ratio), unul dintre principalii indicatori din asigurari, care arata raportul dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie al politelor (comisioanele brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Obiectivul oricarui asigurator este sa mentina aceasta rata sub 100%, pentru ca numai in aceasta situatie costurile sunt mai mici decat veniturile, iar vanzarea de asigurari este profitabila.
"Rata combinata in toate companiile VIG trebuie sa fie sub 100%, ceea ce nu este usor. In primul trimestru a fost depasit acest prag, dar sper sa coboram la 99% pe tot anul", a declarat Constantin Toma, directorul general al Omniasig. Compania si-a bugetat o crestere de 6% a primelor brute subscrise in 2009, pana la nivelul de 1,28 miliarde de lei (305 milioane de euro). In primele cinci luni din acest an asiguratorul a raportat o crestere de 1,5% a afacerilor, care au ajuns la 526 milioane de lei (124,2 milioane de euro), dupa ce in primul trimestru inregistrase o scadere usoara, de 0,13%.
"Ne vom lupta in acest an nu atat pentru cresterea afacerilor, cat pentru profit", a mai spus Toma.
 
Asigurarile auto, 78% din portofoliu
In prezent, 78% din portofoliul Omniasig este format din asigurari auto Casco si RCA (raspundere civila auto obligatorie), care au avut o pondere de 85% in ianuarie, deoarece la inceputul anului se reinnoiesc multe polite RCA.
Grupul austriac Vienna Insurance mai detine pe piata locala asiguratorii Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Omniasig Life.
Omniasig a urcat in primul trimestru din acest an pe prima pozitie in piata de asigurari generale, dupa ce anul trecut a fost pe locul doi, liderul acestei piete fiind de mai multi ani Allianz-Tiriac.
"A fost o situatie conjuncturala, afacerile noastre au scazut mai putin decat cele ale Allianz-Tiriac. Orice companie isi doreste sa fie numarul unu, dar obiectivul nostru a fost intotdeauna sa fim printre primii trei", explica directorul general al Omniasig.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO