Bănci și Asigurări

Omniasig a incetinit pe asigurari generale, dar si-a triplat "viata"

03.03.2004, 00:00 12



Compania de asigurari generale Omniasig SA a avut prime brute subscrise de 60 milioane euro (2232 miliarde lei) anul trecut, in scadere in euro cu 10% fata de anul anterior. Scaderea a fost determinata de o schimbare a metodei de raportare a rezultatelor intervenita in 2002, dar si pentru ca societatea a ales sa selecteze riscurile pe asigurari generale. In schimb, Omniasig Asigurari de Viata si-a triplat afacerile anul trecut.



"Din punctul nostru de vedere, 2002 nu poate fi considerat o baza de calcul pe asigurari generale, pentru ca primele subscrise "s-au umflat" in 2002 ca urma a schimbarii procedurilor contabile determinate de o norma a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din ianuarie 2002. Mai corecta este masura primelor brute incasate, unde am avut o crestere de 34% in lei. Pentru noi, 2003 a fost un an bun", a spus Fanel Plopeanu, director adjunct al companiei.



Piata asigurarilor (ca nivel al primelor brute incasate) este estimata ca a crescut anul trecut cu 20% in euro, pana la peste 600 milioane euro.



Cea mai mare pondere a incasarilor Omniasig - 60% - a provenit anul trecut din asigurari auto: casco si de raspundere civila auto. Asigurarile de bunuri au reprezentat 16% din portofoliu. Compania a ramas la o cota de piata de circa 11% anul trecut pe piata asigurarilor generale, afirma Plopeanu.



"Actionarii ne-au cerut anul acesta cresterea profitului, asa incat am selectat riscurile si nu am cautatcrestere doar de dragul cifrei de afaceri", a sustinut Fanel Plopeanu.



Intr-adevar, profitul net pe tot grupul Omniasig a crescut de la 44 miliarde lei in 2002 (1,4 milioane euro) la 87 mld.lei (2,3 milioane euro) anul trecut.



Grupul si-a anuntat ieri rezultatele globale, aceasta urmand de acum incolo sa fie politica de promovare.



"Toate companiile de pe piata care au asigurari generale si de viata raporteaza rezultatele global. Nu vad de ce n-am face si noi asta, avand in vedere ca Omniasig detine peste 99% din Omniasig Asigurari de Viata", a mai spus Plopeanu.



Grupul Omniasig a avut anul trecut prime brute subscrise de 75 milioane euro, aproape 20% din aceasta suma, adica 15 milioane euro (circa 550 mld.lei), provenind din primele subscrise de Omniasig Asigurari de Viata. Compania si- triplat primele brute subscrise anul trecut. Divizia de viata a Omniasig si-a facut astfel loc printre marii jucatori de pe piata asigurarilor de viata din Romania, urcand pe unul din primele patru locuri de pe piata.



In cadrul grupului mai functioneaza, de anul trecut, o companie de asigurari de sanatate, Omniasig Addenda, la capitalul careia mai participa o societate croata specializata in aceste tip de asigurari. Omniasig Addenda vinde polite de asigurari de sanatate clasice, prin care deconteaza serviciile furnizorului de servicii medicale in cazul in care asiguratul se imbolnaveste.



TBIH Financial Services Group NV, un fond de investitii controlat de banca germana Deutsche Bank si fondul de investitii israelian Kardan, este actionarul majoritar al Omniasig, cu 68% din actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de Grupul Banca Comerciala Romana (21%), persoane fizice romane (8%) si persoane fizice straine (1%).
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO