Bănci și Asigurări

Omer Tetik, numărul doi la Credit Europe Bank, devine preşedinte

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax, Liviu Chiru

02.11.2010, 23:30 1210

Omer Tetik, 38 de ani, prim-vice­pre­şedinte al Credit EuropeBank, va deveni preşedinte al băncii controlate de omul de afaceriturc Husnu Ozyegin, în timp ce actualul deţinător al funcţiei,Murat Sabaz, va rămâne mem­bru al Consiliului deAdministraţie.

Sabaz, care a preluat conducerea băncii în aprilie 2009, nu va maiocupa nici funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie albăncii, aceasta urmând să fie preluată tot de Tetik.
Noul preşedinte, Omer Tetik, este unul dintre veteranii expaţi aisiste­mului bancar, lucrând în România de pe vremea fosteiFinansbank, deve­nită apoi Credit Europe Bank în 2007.
Mai întâi, în perioada 2000 - iulie 2005 el a fost vicepreşedinterespon­sabil cu trezoreria. Venise de la Fi­nans­bank Moscova. Dinvara lui 2005 a preluat conducerea diviziei de retail şi carduri.În iunie 2009 a fost numit prim-vicepreşedinte. A fost căsătorit cuSorana Paşcu, fiică a fostului mi­nistru al apărării Ioan MirceaPaşcu, care lucrase tot în Finansbank, ca dealer, iar apoi la ING,la private banking, iar la sfârşitul lui 2007 s-a retras dinsectorul bancar.

În timpul mandatului lui Tetik de responsabil pe carduri, CreditEurope şi-a construit o poziţie solidă pe piaţa car­durilor decredit, având şi în pre­zent unul dintre cele mai cunoscutepro­grame de achiziţii pe card cu plata în rate, fără dobândă,alături de turcii de la Garanti, şi, mai nou, de Raiffeisen.

Decizia privind schimbarea condu­cerii Credite Europe Bank va fisupusă apro­bării acţionarilor la 16 noiembrie, ală­turi deînlocuirea unui alt membru al consiliului de administraţie.
Activele Credit Europe Bank Ro­mâ­nia au scăzut anul trecut cu5,7%, de la 2,09 miliarde euro la 1,97 mi­liar­de euro, ceea ceînseamnă că in­sti­tuţia avea o cotă de piaţă de 1,75%.
Banca este deţinută în proporţie de 94,05% de Credit Europe Bank NVdin Olanda, controlată de grupul Fiba din Turcia.
Sabaz devenise preşedinte în pri­măvara lui 2009, după decesulfostului CEO Tamer Ozatakul, Sabaz deţinând la acea dată funcţia deprim-vice­pre­şedinte. Restul echipei de conducere exe­cutivă eraformată din vice­preşe­dinţii Omer Tetik, Mirela Bordea, SedatTopcu şi Paul Prodan.

Credit Europe a devenit o bancă de talie medie, cu o reţea caredepăşise pragul de 100 de unităţi înainte de cri­ză, dar care afost ajustată în urma că­derii vânzărilor de credite. În acest an,a trecut prin scandalul retragerilor frau­duloase de bani dinconturile unor clienţi ai Sucursalei Braşov, Tetik ocupându-sepersonal de gestionarea acestei probleme.
În primăvară el se plângea că ban­ca are resurse suficiente şi vreasă dea credite, dar clienţii buni sunt foarte reti­cenţi în a mailua împrumuturi, iar fir­mele bune îşi amână investiţiile. Totuşi,turcii îşi planificaseră pentru anul acesta creşterea solduluicredi­telor cu 15-20%, după ce în 2009 vân­du­seră un pachet decredite ipo­tecare de 360 mil. euro către banca-mamă din Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO