Bănci și Asigurări

Oferte pentru BCR intre 50% plus una din actiuni si 62%

15.06.2005, 18:17 20

Statul romån va vinde catre investitorul strategic un pachet de actiuni cuprins intre 50% plus una din actiuni si 62% din actiunile Bancii Comerciale Romåne (BCR), a declarat, ieri, Gabriel Zbårcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Zbårcea ocupa si pozitia de presedinte al Comisiei de privatizare a BCR. a??Din pachetul de actiuni våndut la BCR contravaloarea a 4% din actiunile bancii va fi varsata in Fondul Proprietateaa??, a precizat Zbårcea.

Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati, precum BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, RomTelecom, CFR, Tarom si Alro si din creantele Romåniei fata de 14 state.

Presedintele AVAS afirma ca anuntul de privatizare a BCR urmeaza sa fie publicat påna la sfårsitul acestei saptamåni in publicatia britanica Financial Times.

AVAS detine 37% din actiunile BCR, in timp investitorii institutionali Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, respectiv International Finance Corporation detin impreuna un pachet de 25% plus doua actiuni.

De asemenea, anuntul de privatizare nu stabileste un nivel minim al valorii activelor bancilor interesate sa participe la privatizarea BCR sau a ratingului cu care sunt cotati potentialii candidati, acestia urmånd sa fie evaluati din acest punct de vedere de catre Banca Nationala a Romåniei, a spus Corina Popovici, consilier al presedintelui AVAS.

Calendarul privatizarii celei mai mari banci din Romånia, care detine circa o treime din activele bancare totale, include data de 7 iulie ca termen pentru depunerea scrisorilor de interes, urmånd ca påna la 19 septembrie sa fie depuse ofertele finale de catre investitori.

Semnarea contractului de privatizare este luata in calcul de catre conducerea AVAS pentru 21 noiembrie, data care nu a fost inclusa insa si in anuntul de privatizare. a??Este posibil ca semnarea sa aiba loc catre finele anului acesta sau chiar inceputul anului viitora??, afirma reprezentantii AVAS.

PÃ¥na acum, si-au anuntat interesul pentru privatizarea BCR puternice banci din Europa, printre care se numara Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia), HVB (Germania), Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta), respectiv banca belgiano - olandeza Fortis.

a??Discutiile cu banca KBC (Belgia) sunt intr-o faza exploratoriea??, a precizat Zbårcea.

Pe plan international, grupul financiar italian UniCredit este angajat intr-o tranzactie de preluare a HVB (Germania), ceea ce ar duce la crearea uneia dintre cele mai mari institutii de credit din Europa. Pe de alta parte, filiala din Romånia a HVB a semnat recent un acord de fuziune cu Banca Tiriac.

Impactul celor doua tranzactii pe piata bancara romåneasca este puternic pentru ca noul grup financiar ar ocupa pozitia a patra din punctul de vedere al activelor.

PÃ¥na acum, nici HVB si nici Unicredit nu au facut cunoscut catre AVAS sau Consiliul Concurentei in ce masura intentiile de preluare a BCR sunt afectate de ultimele tranzactii in care acestea au fost implicate. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO