Bănci și Asigurări

Obosit de lupta cu euro, dolarul se da batut in fata leului

16.02.2004, 00:00 16



Banca Nationala a calculat vineri o cotatie a dolarului de 31.778 de lei, valoare pe care o regasim in urma cu doi ani, in decembrie 2001. Evolutia cursului - inimaginabila la acea data - reprezinta un castig formidabil pentru cei care au de rambursat datorii in moneda americana, dar, in acelasi timp, o lovitura puternica pentru economiile in dolari. Cat despre euro, moneda unica isi arata si la Bucuresti pozitia din ce in ce mai puternica fata de dolar. Astfel, daca dolarul a revenit la valoarea in lei de acum mai bine de doi ani, euro este cu aproape 44% mai scump, antrenand cresteri aproape continue ale facturilor la achizitiile de pe piata europeana.



De altfel, in perioada de numai o luna si jumatate scursa din acest an, leul a fost in pozitia de castigator net, apreciindu-se in raport cu ambele valute. Fata de dolar a castigat 2,5%, in timp ce fata de euro s-a intarit cu 0,8%.



Pe piata romaneasca, dolarul a atins cea mai mare valoare in luna noiembrie a anului trecut, cand era cotat la 34.756 de lei.



"In acest moment, aproape ca nu mai platesc dobanda la credit, mare parte din cost fiind acoperit de scaderea dolarului fata de momentul in care m-am imprumutat", spune clientul unei banci.



Saptamana trecuta piata valutara de la Bucuresti a ramas destul de insensibila la cresterile spectaculoase inregistrate de euro pe pietele externe, unde a urcat pana la 1,2734 $.



Banca centrala a continuat sa stea deoparte, lasand piata sa se joace liber.



De la inceputul anului BNR a decis sa diminueze ponderea dolarului in cosul valutar la care se raporteaza de la 40% la numai 25%, ceea ce induce o volatilitate mult mai mare de data aceasta a cursului de schimb al leului fata de moneda americana.



Analistii arata ca, avand in vedere experienta anilor trecuti perioada martie-mai este caracterizata de o cerere mare de valuta, in special pentru repatrieri. Asa ca probabil banca centrala considera ca este mai bine sa lase acum piata libera pentru a-si diminua costurile aferente unei eventuale pozitii de vanzator net de valuta, pentru a tine cursul de schimb pe loc, undeva peste o luna-doua.



In aceste conditii, evolutia cursurilor leului imprumuta din impredictibilitatea raportului euro/dolar, care rastoarna previziunile analistilor de la o saptamana la alta. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO