Bănci și Asigurări

O treime din clientii pensiilor obligatorii au peste 35 de ani

25.03.2008, 16:21 21

Circa 34% din cei 4.156.316 de clienti care au aderat la fondurile de pensii private (pilonul II) au intre 35 si 45 de ani, adica au intrat in sistem fara sa fie obligati de lege, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Ponderea clientilor care au intrat benevol in sistemul pensiilor obligatorii a scazut dupa loteria pensiilor private (repartizarea aleatorie), pentru ca in cadrul acesteia cei aproape 333.000 de clienti redistribuiti aveau varste numai sub 35 de ani.
Procentul ridicat al celor care au intrat benevol in sistem a constituit de altfel surpriza campaniei de aderare, participarea acestora ducand numarul total de clienti dincolo de cele mai optimiste asteptari ale companiilor de administrare. Inainte de 17 septembrie, cand a inceput aderarea la fondurile de pensii obligatorii, companiile de profil estimau o participare de 2,5-2,8 milioane de clienti.
In prezent, in segmentul de participanti obligati sa adere la fondurile private, clientii sub 26 de ani reprezinta 24% din total, iar cei cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani sunt cei mai numerosi - 42% din total. Cat priveste repartizarea pe sexe, din cei 4,2 milioane de clienti 51% sunt barbati, iar 49% sunt femei, conform acelorasi date ale CSSPP.
In aceasta perioada continua procesul de aderare, de data aceasta pentru tinerii sub 35 de ani intrati pe piata muncii si pentru cei cu 35-45 de ani care nu s-au decis inca. Fondurile de pensii semneaza deci adeziuni, pe care le vor raporta prima data la sfarsitul lunii aprilie, potrivit normei de aderare continua, aflata inca in dezbatere publica la Comisie.
Urmatorul pas important pentru piata pensiilor obligatorii este colectarea de catre fonduri a primelor contributii in conturile individuale ale clientilor. Startul colectarii va avea loc in jurul datei de 20-25 mai, contributiile fiind aferente lunii martie. Pana atunci, fondurile de pensii mai au de asteptat circa doua luni, in care isi regrupeaza operatiunile dupa finalizarea procesului de aderare initiala (cele patru luni plus loteria).
Pana atunci insa, atentia companiilor de administrare de pe aceasta piata este la posibile vanzari si cumparari de portofolii de clienti, chiar si in absenta legislatiei. Astfel, cinci fonduri de pensii au anuntat deja in piata intentia de vanzare "la pachet" a clientilor atrasi pana acum, existand deja si o prima tranzactie in acest domeniu, adica preluarea portofoliului apartinand OTP Fond de Pensii de catre BT Aegon, pentru mai bine de trei milioane de euro. Omniasig, Prima Pensie, Zepter si Marfin sunt celelalte patru fonduri care isi cauta in aceasta perioada un cumparator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO