Bănci și Asigurări

O societate de leasing asistată de KPMG recuperează 1 mil. euro într-un proces cu Fiscul

O societate de leasing asistată de KPMG recuperează 1...
02.12.2013, 19:37 926

O societate de leasing recuperează aproximativ un milion de euro pentru bunurile nereposedate, după ce echipa de specialişti în litigii fiscale a KPMG România, coordonată de Niculae Done, tax senior partner, a obţinut pronunţarea primei sentinţe irevocabile la o instanţă din România în acest caz.

Decizia a fost pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în speţa aplicării TVA la bunurile nerecuperate de o societate de leasing ca urmare a rezilierii contractelor de leasing, potrivit informaţiilor transmise de KPMG pentru ZF.

“Înalta Curte a respins ca nefondat recursul formulat de ANAF la sentinţa pronunţată la finele anului trecut de către Curtea de Apel Cluj, prin care se dispunea anularea deciziei de impunere contestate”, conform KPMG.

Reglementări fiscale introduse în anul 2011 au inclus în categoria bunurilor lipsă din gestiune şi bunurile nerecuperate ce făceau obiectul contractelor de leasing reziliate de societatea de leasing ca urmare a neplăţii ratelor, obligând societatea finanţatoare  să plătească TVA la valoarea capitalului nefacturat, cu toate că aceasta nu redobândise posesia bunurilor ce faceau obiectul contractelor de leasing reziliate.

Acţiunile de control declanşate după ce prevederea a fost modificată de normele de aplicare ale Codului fiscal au avut ca rezultat stabilirea unor obligaţii fiscale suplimentare substanţiale în sarcina societăţilor specializate, de ordinul zecilor de milioane de euro.

Echipa KPMG care a asistat societatea de leasing în obţinerea soluţiei favorabile rămase irevocabilă la Înalta Curte, a argumentat nu numai aspectul nelegalităţii deciziei de impunere, prin prisma unor norme de drept naţionale, ci şi faptul că prevederile fiscale în cauză sunt neconforme cu Directiva europeană privind TVA, aşa cum este aceasta interpretată în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, explică KPMG.

De altfel, aceste prevederi au fost eliminate de către autorităţile române din legislaţia fiscală începând cu anul 2013 pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. Speţa mai face şi obiectul unei trimiteri preliminare formulate de o instanţă din România (Curtea de Apel Bucureşti), înregistrată la Curtea Europeana de Justiţie la data de 2 august 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO