Bănci și Asigurări

O parte din clientii bancilor vor disparea

08.01.2003, 00:00 25

Noul regulament privind clasificarea si provizionarea creditelor, intrat in vigoare la 1 ianuarie, ar putea determina bancile comerciale sa renunte la o parte din clientii traditionali care au pierderi, chiar daca relatia acestora cu banca a fost una dintre cele mai bune, apreciaza reprezentantii sistemului bancar.
Cele mai mari banci din sistemul romanesc estimeaza ca isi vor dubla volumul provizioanelor constituite, in timp ce la nivelul BNR anlizele arata o crestere cuprinsa intre 30% si 60% din valoarea actuala. Provizioanele reprezinta sumele constituite de bancile comerciale ca rezerva in contul unor credite acordate, pentru a acoperi riscul produs de nerambursarea imprumutului.
"In mod cert, acordarea creditelor se va face cu mai multa prudenta, iar cand trebuie sa provizionezi peste 50%, probabil ca n-o sa mai dai imprumutul respectiv. Este posibil sa fie pierduti si clienti traditionali, dar pot fi realizate studii de fezabilitate, executate de firme cu reputatie, care sa aiba in vedere mai multe aspecte precum calitatea managementului, lichiditatea si motivul pentru care se inregistreaza pierderi", spune presedintele BRD, Bogdan Baltazar.
Potrivit acestuia,  Automobile Dacia este un client care, desi inregistreaza pierderi, va putea primi credite fara a fi nevoie sa se constituie provizioane, intrucat normele interne de evaluare au vedere mai multi factori, nu numai cel al profitului, iar situatia uzinei din Pitesti este urmarea investitiilor mari realizate.
Baltazar spune ca mai multe banci au avut in vedere elaborarea unor norme de evaluare mai complexe, care sa le permita pastrarea unor clienti cu pierderi, dar cu afaceri viabile.
Activitatea de creditare nu va fi diminuata de aplicarea noului regulament, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. El crede ca bancile vor pastra cea mai mare parte a clientilor, chiar daca au performante financiare slabe, pentru ca vor apela la utilizarea unor garantii mai mari care sa acopere in intregime suma de rambursat.
Introducerea noului regulament va determina, si in opinia lui Ghetea, o crestere a provizioanelor, chiar cu 100%.
Presedintele BRD estimeaza ca, odata cu aplicarea noului regulament, nivelul provizioanelor va atinge intre 4% si 5% din portofoliul de credite al bancii.
La nivelul sistemului bancar romanesc provizioanele reprezentau, la sfarsitul lunii noiembrie, aproape 1,3% din portofoliul de credite neajustat, iar, daca se are in vedere si dobanda aplicata, volumul provizioanelor urca la 1,4% din totalul portofoliului de credite.
De asemenea, Banca Comerciala Romana estimeaza o crestere a volumului de credite clasificate ca indoielnice si pierderi, prin aplicarea noilor reglementari, de la 1,9% din total credite la 3,86% din portofoliu, protrivit lui Gorgea Corneliu, director in centrala bancii
"Primele rezultate vor fi vazute in luna februarie, cand bancile o sa raporteze situatiile pentru ianuarie. Acest regulament va fi aplicat si in cazul cooperativelor de credit, dar incepand cu 1 iulie. Au existat anumite probleme cu Ministerul Intreprinderilor Mici si MIjlocii, care considera ca regulamentul va restrictiona accesul acestor unitati la credite, dar s-au rezolvat", a declarat Petre Tulin, directorul directiei reglemetare din cadrul BNR.
Unii analisti se asteapta ca bancile sa renunte la clientii cu pierderi, in cazul in care trebuie sa constituie provizioane, pentru a nu risca acuzatii de complicitate in situatia nerambursarii imprumutului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO