Bănci și Asigurări

O ordonanţă o ”spală” pe alta: Înainte de sărbători, Guvernul a abrogat, tot prin ordonanţă de urgenţă, OUG 23/2017, care se referă la plata defalcată a TVA

O ordonanţă o ”spală” pe alta: Înainte de...

Autor: Teona Tomoiaga

23.12.2019, 14:13 3894

Guvernul a abrogat OUG 23/2017, care se referă la plata defalcată a TVA, printr-o Ordonanţă de Urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, prevederile Ordonanţei vor intra în vigoare de l februarie 2020.

"(3) Începând cu data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA", se notează în document.

Conform Ordonanţei, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanţei.

Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor să elimine din legislaţie sistemul plăţii defalcate a taxei pe valoare adăugată, numit şi sistemul split TVA, deoarece încalcă dreptul Uniunii Europene (UE).

Sistemul split TVA a fost introdus în legislaţie de la 1 octombrie 2017, fiind folosit opţional de către firmele care au dorit acest lucru, până pe 31 decembrie 2017. De la 1 ianuarie 2018, sistemul se aplica obligatoriu pentru companiile care au datorii mari la plata TVA şi cele care se află în insolvenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO