Bănci și Asigurări

O grevă spontană la transportatorul de bani G4S a lăsat fără bani multe bancomate din Bucureşti

O grevă spontană la transportatorul de bani G4S a lăsat fără bani multe bancomate din Bucureşti

Mulţi clienţi nu au putut retrage ieri bani de la ATM. Foto Shutterstock

Autor: Razvan Voican, Adelina Mihai

17.07.2012, 00:06 2968

O vulnerabilitate operaţională importantă a mai multor bănci mari a fost scoasă ieri în evidenţă de incapacitatea temporară a firmei G4S Cash Solutions, care acoperă circa 80% din piaţă, de a-şi îndeplini obligaţiile de alimentare cu numerar a bancomatelor din Bucureşti conform contractelor.

BCR, cu peste 2.300 de bancomate, şi BRD, cu peste 1.500, - primele două bănci din sistem, au ales să nu externalizeze serviciile de alimentare a reţelelor de ATM-uri, fiind ferite de asemenea incidente, însă alte bănci cu reţele extinse s-au confruntat ieri cu sincope în aprovizionarea cu numerar după ce mai mulţi anga­jaţi din Capitală ai G4S Cash Solutions respon­sabili de transportul banilor au încetat lucrul pro­testând faţă condiţiile de muncă, potrivit infor­maţiilor de pe piaţă.

Raiffeisen, una dintre cele mai mari bănci afec­tate, afirmă că impactul a fost limitat.

"Impactul este limitat la un număr relativ mic de bancomate din Bucureşti; este vorba doar despre o întârziere în alimentare, după ce operaţiunile progra­mate pentru această dimineaţă au fost redistribuite către echipajele din judeţele limitrofe Bucureştiului", au declarat reprezentanţii băncii care administrează peste 1.100 de ATM-uri. Şi reprezentanţii ING spun au fost câteva probleme cu alimentarea bancoma­telor, dar că situaţia a început să se rezolve în a doua parte a zilei de ieri.

Mai multe bănci au primit reclamaţii în call center de la clienţii care au găsit bancomate goale, iar o problemă relativ frecventă a devenit imposibilitatea retragerii unor sume fracţionate, cupiurile de valori mici epuizându-se cel mai repede. Totuşi, băncile cu reţele mari de bancomate apreciau ieri după-amiază că nu a fost atins un prag critic, iar situaţia alimentării cu numerar se încadra în parametri acceptabili.

G4S a anunţat că a luat măsuri pentru asigurarea continuităţii serviciilor şi estimează că acestea se vor apropia de normal începând din această dimineaţă.

Cert este că acest incident indică un risc semni­ficativ la care piaţa este expusă în condiţiile în care un singur jucător din domeniul transportului de valori are o asemenea poziţie dominantă. Banca Naţională nu se arată îngrijorată de problemele apărute ieri în alimentarea bancomatelor din Bucureşti, conside­rând că această zonă ţine exclusiv de responsabil­itatea băncilor comerciale, şi nici nu întrevede vreun risc la nivelul sistemului în ipoteza în care unii clienţi ar ajunge să creadă că băncile ar fi rămas fără lichidităţi.

"Aceasta nu este o problemă a BNR. Fiecare bancă alege serviciile care au cel mai bun preţ şi le oferă avantaje mai mari. Banca Naţională nu poate interveni cu reglementări, să impună existenţa încă unui contract cu o altă firmă pentru situaţii de urgenţă pentru că aceasta ar însemna costuri suplimentare pentru bănci", a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Austriecii de la Erste au avut la un moment dat intenţia de a externaliza serviciile de procesare a numerarului de la BCR, însă au renunţat considerând nesatisfăcătoare oferta de pe piaţă, serviciile aferente fiind asigurate de BCR Procesare.

G4S este liderul pieţei locale de servicii de securitate, cu afaceri 55 de milioane de euro anul tre­cut şi aproximativ 6.000 de angajaţi în compa­niile G4S Secure Solutions şi G4S Cash Solutions.

G4S Cash Solutions, firma în care lucrează angajaţii care au intrat ieri în grevă, oferă servicii de transport valori, procesare de numerar şi alimentări şi intervenţii tehnice pentru bancomate la un portofoliu de clienţi format din 27 de bănci, dintre care 10 au contracte cu pachetul întreg de servicii oferite de com­panie. G4S Cash Solutions are o flotă de 700 de maşini blindate, însă utilizează frecvent doar 330.

Salariul mediu în rândul angajaţilor diviziei de cash a G4S a fost de 1.200 de lei net în 2011, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii companiei într-un interviu acordat ZF. Din această divizie au fost concediaţi în 2011 cei 2.000 de angajaţi care lucrau pentru clientul Poşta Română, cu care contractul a fost suspendat. Reprezentanţii G4S susţin că Poşta nu şi-a mai plătit facturile.

Compania are o cotă de piaţă de 83% din serviciile de procesare de cash, transport valori şi alimentări bancomate externalizate de bănci. Grupul a avut în 2011 un profit EBITDA de 1,6 milioane de euro şi este condus de Adrian Băicuşi, un executiv care a lucrat anterior ca director general al Transelectrica şi al Siemens.

G4S: Alimentarea bancomatelor se apropie de normal din această dimineaţă

Situaţia aprovizionării cu lichidităţi a majorităţii ATM-urilor din Bucureşti se va apropia de normal începând din această dimineaţă, potrivit informaţiilor comunicate ieri seară de G4S Cash Solutions, firma responsabilă de alimentarea cu numerar a circa 80% din bancomatele de pe piaţă şi lider mondial în domeniu.

Serviciile de alimentare a ATM-urilor din Bucureşti au fost perturbate de declanşarea ieri dimineaţă a unei greve a personalului de pe maşinile speciale de transport al banilor din Capitală.

"G4S Cash Solutions a pus deja în aplicare planul de continuitate a afacerii, în consecinţă clienţii noştri nu trebuie să fie îngrijoraţi. Se pun la punct ultimele detalii, astfel încât începând de mâine dimineaţă nivelul serviciilor să se apropie de cel normal", afirmă reprezentanţii companiei.

G4S susţine că demersul angajaţilor din Bucureşti nu a respectat procedurile legale şi că le va solicita despăgubiri salariaţilor implicaţi. G4S a relocat maşini din provincie pentru alimentarea Bucureştiului, însă absorbţia întârzierilor acumulate în aprovizionarea bancomatelor durează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO