Bănci și Asigurări

O banca mica face primul pas si ieftineste creditele in lei

20.09.2005, 18:55 10

La doar cateva zile de la publicarea noilor norme privind restrictionarea creditarii in valuta, Finansbank a anuntat ca va reduce dobanzile la creditele in lei destinate clientilor persoane fizice. Modificarile vor intra in vigoare de la jumatatea acestei saptamani.

Astfel, pentru creditele de nevoi personale dobanda va fi de 12,9% pe an, respectiv 13,9% pe an, in functie de natura garantiilor pe care clientul le aduce. Pentru imprumuturile auto, banca va percepe dobanzi de 11,9% pe an in cazul achizitiei de autoturisme noi, respectiv de 13% pe an pentru automobilele rulate.

In cazul creditului auto, dobanzile au coborat cu noua puncte procentuale fata de nivelurile precedente, atat pentru autoturismele noi, cat si pentru cele rulate. La creditele pentru nevoi personale, scaderea dobanzilor este insa mai mica, de 2,1 puncte procentuale. Pentru creditele de consum acordate prin diferiti intermediari, dobanzile la lei variaza insa, potrivit datelor de pe site-ul bancii, intre 22,9% si 29% pe an.

Finansbank este astfel primul jucator din sistem care reduce dobanzile la imprumuturile in lei, dupa ce BNR a limitat volumul de credite in valuta pe care o banca il poate acorda clientilor persoane fizice la de cel mult trei ori nivelul capitalurilor proprii. Aceasta reglementare forteaza practic bancile fie sa treaca la creditarea in lei, fie sa-si majoreze capitalul, daca doresc sa acorde un volum mare de finantari in devize.

Inca nu se stie exact cate dintre bancile din sistem vor putea sa acorde in continuare credite in valuta, sub noile reglementari. De asemenea, bancile nu au anuntat daca intentioneaza sa opereze majorari ale capitalurilor proprii pentru a mari soldul creditelor in valuta pe care le pot acorda. Aceste operatiuni sunt insa costisitoare si, mai ales, necesita mult timp, astfel incat este putin probabil ca restrictiile sa fie depasite intr-un orizont scurt de timp.

Pana acum se stie ca BCR, cel mai mare jucator din sistem mai are o marja de manevra in noile conditii, alaturi de CEC, care nu a putut sa ofere finantari in valuta pana de curand.

BCR a desfasurat inca de la inceputul anului o campanie de incurajare a finantarii in moneda locala si a dat in mai multe randuri startul unor valuri de ieftiniri ale creditelor in lei. Ramane de vazut daca si de aceasta data banca va fi primul dintre marii jucatori de pe piata de retail care face pasul scaderii dobanzilor. La creditele in lei, dobanzile nu au mai inregistrat scaderi sensibile din iunie. In ultima perioada, doar CEC a mai redus usor dobanzile la creditele in lei, in contextul in care banca resimte stringent nevoia de a plasa mai multe fonduri in credite.

Intre timp, bancile au operat insa reduceri ale dobanzilor la depozitele in lei. Miscarile au devenit mai vizibile in ultima perioada, dupa ce BNR a trecut din august la o noua politica de sterilizare pe piata monetara, prin care permite mentinerea unui exces de lichiditate, pentru a forta bancile comerciale sa plaseze mai multi lei in credite. Pana sa reduca dobanzile la credite si sa plaseze astfel mai multi lei, bancile s-au vazut nevoite sa-si plaseze lichiditatile excedentare in conditii de dobanda de 2% pe piata sau 4% pe an la facilitatea de depozit pe o zi, oferita de BNR. O data cu sistarea creditarii in valuta, concurenta pe segmentul finantarilor in lei va creste semnificativ. Bancherii spun insa ca este putin probabil sa asistam la o diminuare semnificativa a costului finantarii in moneda locala si respectiv a marjelor de dobanda la lei. Aceasta in conditiile in care costul atragerii de resurse in lei (prin depozite) este mai mare comparativ cu valuta, unde multi jucatori aveau acces la surse ieftine de la grupurile internationale care ii detin. Pe de alta parte, profitabilitatea bancilor va fi afectata de noile conditii de provizionare a creditelor acordate persoanelor fizice, ceea ce pune presiune pe mentinerea marjelor de dobanda, care reprezinta o sursa importanta de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO