Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Numerarul în circulaţie a scăzut în martie faţă de februarie, pentru prima dată după nouă luni de creşteri la niveluri istorice, coborând la 90,5 mld. lei. Faţă de martie 2020 este mai mare cu 12,9 mld. lei

♦ În raport cu depozitele în lei ale populaţiei, numerarul în circulaţie reprezenta în martie mai mult de jumătate, respectiv peste 58% ♦ Dacă luăm în calcul depozitele populaţiei în lei şi în valută, numerarul este de trei ori mai mic ♦ Ritmul de creştere a numerarului în circulaţie este mult peste rata inflaţiei.

Cash-ul din economie a înre­gis­trat în martie 2021 o schim­­bare de trend, mar­când pri­ma scădere lunară după nouă luni conse­cuti­ve de creşteri în care a depăşit maxime isto­ri­ce după maxime istorice, coborând pâ­nă la aproape 90,5 mld. lei, după cum re­iese din datele centralizate de Banca Naţională.

În raport cu nivelul record din fe­brua­rie 2021, de peste 91,3 mld. lei, nu­merarul în circulaţie a scăzut în martie cu 855,7 mil. lei, respectiv cu circa 1%.

Însă, faţă de nivelul din mar­tie 2020 numerarul în cir­culaţie este mai mare cu 12,9 mld. lei, respec­tiv cu 16,6%. Iar, com­pa­rativ cu nivelul din de­cembrie 2020, nu­me­rarul în circulaţie s-a majorat în martie 2021 cu aproximativ 2,3 mld. lei, respectiv cu 2,6%.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.