Bănci și Asigurări

Numărul restanţierilor băncilor, la un nou vârf

Numărul restanţierilor băncilor, la un nou vârf

Autor: Anelis Baciu

12.07.2016, 00:07 171

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile s-a apro­piat de 740.000 în luna mai a acestui an, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor BNR.

În primele cinci luni ale anului circa 35.000 de români au rămas în urmă cu plata ratelor la bănci.

Spre comparaţie, în intervalul ianuarie-mai de anul trecut numărul restanţierilor era în scădere. Creşterea numărului restanţierilor pare o situaţie paradoxală, având în vedere că în ultimul an economia românească a crescut, la fel ca şi nivelul salariilor, iar costul finanţării s-a redus, dobânzile ajungând chiar la minime istorice.

„Nu cred că există o explicaţie pentru creşterea numărului de restanţieri. Creşterea ar putea să aibă legătură cu noile legi sau discuţii pe tema altor modificări legislative care să îi fi determinat pe debitori să se  gândească că ar putea scăpa de credit şi de aceea au decis să amâne plata. Iniţiativele legislative din ultima perioadă încurajează un astfel de comportament“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Dacă numărul restanţierilor a crescut semnificativ în ultimul an, valoarea restanţelor a rămas constantă.

Restanţele însumau aproape 11,5 miliarde de lei la finalul lunii mai a acestui an (2,6 mld. euro), cu doar 1% peste nivelul din mai 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO