Bănci și Asigurări

Numarul cardurilor creste, ramane sa fie folosite mai des la cumparaturi

23.02.2005, 00:00 33



Cresterea mai rapida a gradului de utilizare a cardurilor la POS-uri, in detrimentul automatelor bancare, a fost pricipala trasatura a anului trecut pe aceasta piata, a apreciat Petre Tulin, directorul Directiei de Reglementare si Autorizare din cadrul Bancii Nationale.



Valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor a crescut, in anul 2004, cu 46%, pana la 212.754 miliarde de lei (5,25 miliarde de euro), operatiunile realizate prin bancomate avand o pondere de peste 92% din total, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).



"Retragerile de numerar, transferurile, plata facturilor, taxelor si obligatiilor fiscale prin bancomate au crescut cu aproape 43% la 196.089 miliarde de lei, la sfarsitul anului precedent. Cu toate ca operatiunile prin ATM-uri predomina, valoarea tranzactiilor prin POS a cunoscut o imbunatatire, majorandu-se in 2004 cu 82%, pana la 9.655 miliarde lei", a declarat Petre Tulin.



El a subliniat ca achizitiile de bunuri si servicii prin Internet/telefon si POS au totalizat 7.010 miliarde lei, din care 6.943 miliarde lei au fost realizate la comercianti, prin intermediul POS. "In anul 2004 am asistat la o dublare a valorii achizitiilor de bunuri si servicii prin POS, procentul de majorare fiind 109%", a spus Tulin.



Ca numar de tranzactii, statistica Bancii Nationale indica o crestere cu 21%, pana la 110,7 milioane de operatiuni in cazul ATM (retrageri de numerar, transferuri, plati), in timp ce tranzactiile prin POS au consemnat un regres de 10%, pana la 1,06 milioane operatiuni.



In schimb, numarul achizitiilor de bunuri si servicii prin POS a fost de 5,806 milioane operatiuni, in crestere cu 129% fata de anul 2003.



Pentru ansamblul pietei, datele BNR arata o crestere cu 24% a numarului de tranzactii, de la 95,18 milioane operatiuni, in 2003, la 117,58 milioane operatiuni.



La sfarsitul anului precedent, numarul de POS instalate la comercianti a ajuns la 14.230 de unitati, marcand o majorare de 36%, iar numarul ATM-urilor instalate de banci a crescut cu 17%, cumuland 2.951 unitati.



Emiterea de carduri a consemnat o crestere de 28,4% in anul precedent, numarul instrumentelor de plata electronica emise de banci totalizand 7,117 milioane unitati. Majorarea numarului de carduri a avut ca efect si cresterea ponderii celor pierdute/furate, de la 3% la 3,8%, nivel care nu este insa considerat ingrijorator. In raportul din decembrie, Banca Centrala a numarat 5,7 milioane de carduri active, dintre care peste 98% erau emise in lei.



In opinia lui Tulin, anul 2004 s-a caracterizat prin extinderea utilizarii cardurilor de comerciant, emise de societati clientilor pentru a le permite sau facilita plati in vederea achizitionarii de bunuri si servicii exclusiv de la comerciantul emitent, fara acces la un cont bancar.



"O alta tendinta este cresterea intr-o mai mare masura a gradului de utilizare a cardurilor in efectuarea de plati prin POS, comparativ cu retragerile de numerar prin bancomate. De asemenea, procedura relativ greoaie prevazuta pentru plata impozitelor si taxelor prin carduri a dus la diminuarea numarului acestor tranzactii", a conchis reprezentantul BNR.



Organizatiile internationale de plata Visa si Mastercard au identificat anul trecut o tendinta de crestere mai rapida a numarului cardurilor de credit, precum si utilizarea mai frecventa a cardurilor pentru cumparaturi.



"Pentru anul acesta ne propunem sa spargem pragul de 90%, in ceea ce priveste proportia utilizarii cardurilor pentru retragerea de numerar de la ATM-uri, in continuarea tendintei incepute anul trecut. De asemenea, bancile se vor concentra si pe promovarea cardurilor de credit", a declarat Catalin Cretu, director regional al Visa CEMEA.



El considera ca principalele provocari pentru 2005 vor fi imbunatatirea si segmentarea portofoliului de produse ale bancilor, precum si lansarea altora noi. In acestea se includ cardurile co-branded si cele cu cip.



Numarul cardurilor, precum si valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul acestora au crescut simtitor in ultima parte a anului precedent, releva statisticile Mastercard. Pricipalele oportunitati pentru 2005 sunt dezvoltarea pietei cardurilor business (dedicate companiilor), precum si a celor din segmentul premium, apreciaza Denisa Mateescu, director operatiuni de piata in cadrul Mastercard.



Ea apreciaza ca piata cardurilor din segmentul Gold are un potential mare de dezvoltare, acestea reprezentand in prezent mai putin de 1% din totalul cardurilor Mastercard emise, fata de 15-20% cat reprezinta in celelalte tari.



Totodata ea subliniaza ca numarul de tranzactii pe card a ramas scazut si in 2004, insa numarul cardurilor emise a inregistrat o majorare sensibila.



Denominarea aduce probleme si in cazul platilor pe card



BNR nu a stabilit inca modul exact in care se vor trata platile efectuate pe card in luna iunie si care vor fi decontate in iulie, ceea ce presupune ca platile ordonate in lei vechi ar trebui decontate in moneda noua, a subliniat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. "Suntem insa in grafic si cred ca vom rezolva aceste probleme. Vor aparea circulare ale Bancii Centrale pentru a clarifica situatia", a apreciat Ghetea. El a subliniat ca Banca Centrala va trebui sa puna in circulatie o cantitate suficienta de numerar la 1 iulie, astfel incat bancile sa aiba fluxuri de moneda noua care sa le permita sa aprovizioneze bancomatele pe care le vor adapta la leul greu. El considera ca piata platilor electronice va inregistra dezvoltari numai pe segmentul cardurilor, dar si pe cele de home-banking si Internet-banking. Ghetea sustine ca piata cardurilor s-a deazvoltat in ultimul an mai bine decat se anticipase, atat in ceea ce priveste numarul cardurilor, cat si gama de servicii oferite prin intermediul acestora. Totodata el apreciaza ca intrarea in functiune a sistemului electronic de plati va aduce un "reviriment" pe piata cardurilor, prin scaderea perioadei de decontare. Piata platilor electronice va continua sa se dezvolte rapid, principala directie fiind anul acesta dezvoltarea sistemelor de debit direct, considera Ghetea. In paralel, va continua cresterea gradului de utilizare a cardurilor pentru plati la comercianti, desi folosirea acestora pentru retragerea de numerar detine inca ponederi covarsitoare. "Debitul direct va fi o provocare in 2005, bancile vor incerca sa-l introduca pe scara larga pentru populatie, dar si in legatura cu prestatorii de servicii", a spus Ghetea. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO