Bănci și Asigurări

Numărul bancherilor, în scădere. Peste 2.100 de angajaţi au ieşit din banking în perioada S1/2018-S1/2019

Numărul bancherilor, în scădere. Peste 2.100 de...

Autor: Claudia Medrega

07.09.2019, 11:40 20694
Un număr de 2.126 de salariaţi au plecat din sistemul bancar românesc şi 318 sucursale au fost închise între S1/2018 şi S1/2019, potrivit datelor transmise de Banca Naţională la solicitarea ZF.

Comparativ cu maximul din 2008 se observă că un sfert dintre angajaţi au plecat şi mai mult de o treime dintre sucursale s-au închis.

Ajustarea reţelei teritoriale a băncilor din ultimii ani a venit nu doar în urma tăierii costurilor, ci şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii.

Restructurările realizate în bankingul românesc au fost destul de ezitante la începutul crizei economice, însă s-au accentuat ulterior.

Faţă de anul de graţie 2008 se observă că odată cu dispariţia mai multor bănci din statistici, o treime din sucursale s-au închis şi un sfert dintre angajaţi au plecat.

Infrastructura industriei bancare a atins apogeul în anul de boom economic şi explozie a creditării 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii în care lucrau peste 71.600 de angajaţi.

În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a digitalizării, care intră din ce în ce mai mult pe tărâmul bankingului, dar şi consolidarea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă fiind mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO