Bănci și Asigurări

Numai 34% din restanţieri îşi achită integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

Numai 34% din restanţieri îşi achită integral datoriile, iar 37% nu mai dau nimic

Constantin Coman, Coface: Efectele perioadei anterioare crizei încă se mai văd

Autor: Claudia Medrega

02.03.2011, 23:53 115

Piaţa colectării de creanţe de la persoanele fizice şi majorarea costurilor de colectare va creşte cu 15% anul acesta, băncileurmând să se menţină în topul instituţiilor cu volume mari decredite de externalizat, estimează compania Coface, specializată înasigurări de credit, dar şi în administrare de creanţe.

În 2010, ca şi în anii anteriori, sectorul bancar a fost celcare a externalizat cel mai mare volum de creanţe, având o ponderede 45% în totalul portofoliului de creanţe preluate de cătreCoface.

"Este evident că economia nu şi-a revenit încă, iar în piaţăexistă în continuare creanţe de colectat, atât de la populaţie, câtşi de la companii. Efectele perioadei anterioare crizei încă se maivăd, când populaţia se supraîndatora fără să economisească. Laaceasta se mai adaugă şi impactul măsurilor luate de guvern, dar şide companii în vederea rezistării pe piaţă, în ultimii doi ani,prin reducerea substanţială a veniturilor sau disponibilizareaangajaţilor", consideră Constantin Coman, directorul divizieicolectare creanţe & legal. El anticipează o îngreunare aprocesului de colectare, pentru aceleaşi rezultate urmând să sedepună eforturi duble. Acest lucru va duce şi la o creştere acosturilor de colectare, fapt resimţit şi în ultimul an dezile.

În 2010 activitatea diviziei de colectare a creanţelor de lapersoane fizice a Coface a crescut ca volum cu 35%,concretizându-se prin preluarea în portofoliu a 400.000 de cazuride colectare creanţe de la persoane fizice, potrivit unui comunicatal Coface.

La sfârşitul anului trecut creditele neperformante din sistemulbancar totalizau 33,7 mld. lei, reprezentând circa 16,4% dintotalul împrumuturilor.

Bancherii se aşteaptă ca vârful creditelor neperformante să fieatins cel mai devreme la jumătatea anului. Şi experţii FMIestimează continuarea ascensiunii creditelor neperformante în primajumătate a anului din cauza slabei activităţi economice.

Pe lângă bănci, Coface anticipează că în acest an şi companiilede telecom, de asigurări, leasing şi IFN-urile se vor menţine înlista instituţiilor cu volume mari de creanţe de externalizat.Coface aduce în discuţie evoluţia ascenden­tă a sectorului telecom,care şi-a majorat puternic ponderea în număr de debite, până la42%. "Dacă privim evoluţia acestei pieţe în 2010 din punctul devedere al valorii creanţelor externalizate, aceasta a avut otendinţă crescătoare, însă mai moderată comparativ cu volumul,creşterea fiind de 11% şi reprezentând o valoare totală a cazurilorde 180 milioane de euro."

Valoarea medie a creanţei a scăzut în 2010 la 1.200 de euro,comparativ cu nivelul din 2009 de 1.400 euro.

Cum se comportă debitorii

În ceea ce priveşte comportamentul de plată al debitorilor,Coface susţine că 34% îşi plătesc integral datoriile, în timp ce37% nu plătesc nimic, refuzând să-şi achite datoriile.

"În cazul acestora din urmă, la decizia creditorului(clientului) procedura de colectare amiabilă se transformă înprocedură de colectare în instanţă, existând posibilitatea de a seajunge chiar în fază de executare silită."

Restul de 29% achită parţial sau perioada de recuperare adatoriilor de la ei este îndelungată şi anevoioasă, fiind depuseeforturi mari pentru recuperarea banilor.

Cel mai ridicat grad de recuperare îl au creanţele cu întârzieride 1- 60 de zile, rata de succes pentru acestea fiind de peste80%.

Însă, având în vedere că orice agenţie de colectare acoperăîntreaga gamă a activităţii de colectare, până la cazuri ce intrăîn fază de colectare în instanţă, rata medie a colectării sesituează la 25%, potrivit evaluărilor Coface.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO