Bănci și Asigurări

Noul sef al UniCredit are sarcina sa duca banca intre primele doua pe piata

10.03.2005, 00:00 29

Grupul italian UniCredito, prezent pe piata din septembrie 2001, este hotarat sa participe la privatizarea BCR si CEC in incercarea de a-si indeplini obiectivul strategic de pozitionare intre primele doua banci pe pietele din zona Europei Centrale si de Est.


"Pot confirma oficial ca exista un angajament ferm din partea UniCredito de a face o achizitie majora in Romania, iar primele pe lista sunt BCR si CEC", a declarat pentru ZF Rasvan Radu, noul presedinte al UniCredit Romania. El a primit recent aprobarile de instalare in functie din partea BNR, dupa ce la sfarsitul anului trecut a parasit pozitia de vicepresedinte al Raiffeisen Bank responsabil cu operatiunile de retail.


Radu spune ca noile directii de strategie discutate la cartierul general de la Milano vizeaza o crestere organica puternica, iar daca si tentativa de preluare a BCR/CEC se va incheia cu succes va fi "cu atat mai bine".


"In anii trecuti s-a optat pentru o strategie de expansiune mai temperata, in asteptarea momentului privatizarii BCR, ceea ce a si dus la amanarea unei abordari mai agresive. Acum insa s-a ajuns la concluzia ca nu mai are rost asteptarea, asa ca vom incerca sa maximizam potentialul de atingere a unei pozitii de top prin crestere organica, dublata eventual, in mod fericit, de castigarea competitiei pentru BCR", explica Rasvan Radu.


Dintre tarile din regiune, UniCredito si-a indeplinit deja obiectivul de situare pe unul din primele doua locuri in Polonia, Croatia, Slovacia si, cel mai recent, in Turcia.


"Suntem optimisti ca vom putea face saltul necesar si in Romania", afirma presedintele UniCredit Romania.


Autoritatile romane si-au exprimat hotararea de a accelera procesul de privatizare a BCR, urmand ca in aproximativ doua-trei luni camera de date a celei mai mari banci de pe piata sa devina disponibila pentru investitorii interesati. Comisia de privatizare a BCR a decis recent sa mentina societatea Daiwa Securities drept consultant pentru privatizare. La trei-patru luni dupa incheierea operatiunilor de privatizare ar urma sa fie scoasa la vanzare si CEC.


Pana cand va fi lansat procesul de selectie a ofertelor pentru BCR, UniCredit Romania are mana libera in a dezvolta o strategie oricat de ambitioasa, care sa-i permita o crestere accelerata.


"Vom pune accent in primul rand pe continuarea extinderii retelei, astfel incat sa construim pe piata sentimentul ca UniCredit este o banca nationala. In acelasi timp ne vom concentra pe atragerea clientelei de retail de masa si nu doar pe clientii persoane fizice cu venituri mari, ca pana acum, precum si pe atragerea de societati mari, inclusiv din sectorul public", spune Rasvan Radu.


In prezent, banca opereaza o retea de 34 de unitati. "Este nevoie de o acoperire uniforma a teritoriului, pentru ca apoi sa abordam zonele economice mai dezvoltate", afirma seful UniCredit. In privinta clientelei, el spune ca este mult loc de crestere pe segmentul clientilor mari. Evident, companiile cu capital italian detin cea mai mare pondere in portofoliu.


La capitolul produse, prioritara va fi imbunatatirea conditiilor de acordare a creditelor - considerate motorul principal de crestere a numarului de clienti, iar in acest context zona produselor pentru persoane fizice va fi completata cu creditul pentru nevoi personale, credite de consum (auto, bunuri de folosinta indelungata), precum si cu facilitatea de descoperit de cont la cardurile de debit. "Aceste produse aduc crestere de volum si atrag noi clienti", spune Rasvan Radu. O alta prioritate o constituie dezvoltarea internet bankingului.


Chiar daca extinderea operatiunilor bancii nu a fost prea rapida pana in prezent, in jurul acesteia exista un schelet de grup financiar din care fac parte societatea de brokeraj UniCredit Securities si firma de leasing UniCredit Leasing, cu o pozitie solida pe segmentul finantarii achizitiilor de echipamente.


Din acest punct de vedere, Rasvan Radu spune ca banca va incerca realizarea unei cat mai bune sinergii cu divizia de leasing, in timp ce firma de brokeraj ar urma sa fie inglobata in structura bancii.


UniCredit Romania a incheiat anul 2004 cu active totale in valoare de aproximativ 317 milioane de euro si face parte dintr-unul dintre cele mai mari grupuri financiare europene, cu active de circa 245 miliarde de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO