Bănci și Asigurări

Noul prim-vicepresedinte al CEC, absolvent de Stanford si fiu al prefectului de Cluj

Noul prim-vicepresedinte al CEC, absolvent de Stanford si fiu al prefectului de Cluj

Stamatian şi-a început cariera bancară în 2004 la fosta HVB Bank

Autor: Razvan Voican

27.04.2011, 23:44 1230

Andrei Stamatian, 34 de ani, a devenit cel mai tânăr bancher detop de pe piaţă, ajungând după numai şase ani de activitate bancarăîn poziţia numărul doi la CEC Bank, instituţia de credit cu capitalde stat clasată în 2010 pe locul al patrulea după active, cu o cotăde piaţă de 6,35%.

El a fost susţinut pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al CECBank de către Ministerul Finanţelor, care reprezintă statul caacţionar unic.
Singura poziţie de conducător de bancă pe care o ocupase anteriorfusese cea de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe - obancă de nişă, cu cotă de piaţă de 0,1% după active, funcţie pecare a ocupat-o timp de aproximativ un an şi şase luni.
Stamatian l-a înlocuit în conducerea CEC pe Gheorghe Carabasan, 60de ani, care fusese adus în 2007 de preşedintele Radu Gheţea,iniţial ca vicepreşedinte, apoi fiind promovat caprim-vicepreşedinte.
Tânărul bancher intră în managementul băncii de stat cu un anumitbagaj de informaţii privind această veche instituţie financiară,Stamatian fiind cel care în 2006 s-a ocupat de pregătirea planuluide afaceri şi a ofertei financiare şi tehnice cu care RaiffeisenBank intra în cursa pentru privatizarea CEC.
El a coordonat echipa de consultanţi şi a supervizat procesul dedue diligence. Raiffeisen nu a ajuns însă în etapa finală alicitaţiei, singura ofertă venind în cele din urmă de la NBG -considerată nesatisfăcătoare de către Comisia de privatizarecondusă de Sebastian Vlădescu. Stamatian şi-a început carierabancară în 2004 la fosta HVB, unde a lucrat pentru scurt timp, iarapoi timp de aproximativ patru ani a fost la Raiffeisen, avansândpână pe poziţia de director pentru proiecte strategice. Din aceastăfuncţie el s-a ocupat de preluarea HVB Locuinţe de către RaiffeisenBanca pentru Locuinţe, tranzacţie semnată în vara lui 2008. Întoamna lui 2009 a fost numit preşedinte al Raiffeisen Locuinţe,devenind la 32 de ani cel mai tânăr şef al unei instituţii bancare.El are în CV absolvirea Stanford University (SUA), cu specializareaeconomie, şi un MBA la INSEAD (Franţa) - unul dintre cele maiscumpe programe de instruire managerială din Europa. Potrivit unorsurse bancare, este fiul actualului prefect de Cluj, FlorinStamatian.
Acum, el a fost inclus în schimbările operate de MinisterulFinanţelor în managementul CEC Bank, instalarea sa având locconcomitent cu înlocuirea lui Cristian Tudorancea cu Andrei-RăzvanMicu, consilier al ministrului finanţelor, pe un post devicepreşedinte.
De asemenea, postul de vicepreşedinte al Mirelei Iovu a fostsuspendat.
Conform unor surse bancare, Tudorancea va rămâne la CEC, urmând săse decidă curând dacă va ocupa pe mai departe o funcţie deconsilier al preşedintelui sau de director. El s-a ocupat deinfrastructura de carduri a băncii.
Potrivit surselor citate, Iovu a rămas pe postul de director pejuridic.
Radu Gheţea, 61 de ani, a primit un nou mandat de preşedinte alCEC, el beneficiind în continuare de susţinere din partea bănciicentrale. De asemenea, Mihaela Popa şi-a păstrat postul devicepreşedinte.
Andrei Stamatian nu este un exemplu singular în care PD-L,principalul partid de guvernământ, promovează un tânăr într-ofuncţie importantă. Cel mai cunoscut precedent pe zona financiarăeste Bogdan Drăgoi, căruia la 26 de ani i-a fost încredinţatăconducerea Trezoreriei statului ca secretar de stat în Finanţe,funcţie pe care o deţine şi în prezent, când are aproape 31 deani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO