Bănci și Asigurări

Noua variantă a programului Prima casă, „O familie, o casă“, cu dobânzi reduse cu 0,5-2%, are undă verde

Noua variantă a programului Prima casă, „O familie, o...

Autor: Claudia Medrega

03.04.2020, 10:30 2484

♦ Legea a fost aprobată în 10 martie de Camera Deputaţilor şi promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis ♦ Rămâne de văzut dacă în condiţiile declinului economică determinat de criza coronavirus plafoanele de garanţii pentru Prima casă nu vor fi majorate în următorii ani.

Noua variantă a programului Prima casă, rede­nu­mit O familie, o casă, a primit undă verde să fie apli­cată după ce preşedintele României a sem­nat ieri decretul pentru promulgarea legislaţiei mo­dificate, care stabileşte introducerea unui prag de venit pentru beneficiari, de maxim 4.500 lei la fa­mi­liile fără copii şi 7.000 lei la cele cu copii, preţul maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată fiind de 70.000 euro.

În cazul persoanelor care fac parte dintr-un grup vulnerabil creditele pentru achiziţa de lo­cu­in­ţe pot fi garantate integral de stat, în noul program.

Noul program include acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil, precum şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii. Astfel, pentru familiile cu un singur copil rata dobânzii creditului garantat se va reduce cu 0,5 puncte procentuale pe toată durata programului. Iar în cazul familiilor cu doi sau mai mulţi copii, rata do­bânzii creditului garantat va fi redusă cu 1 punct procentual. În cazul persoanelor care fac parte dintr-un grup vulnerabil rata dobânzii credi­tului ar urma să fie redusă cu 2 puncte procentuale.

Acordarea subvenţiilor se verifică anual şi este condiţionată de încadrarea în veniturile nete lunare menţionate anterior. Totodată, acordarea subvenţiilor este condiţionată de faptul că beneficiarul programului nu înregistrează restanţe la plata creditului la data de 31 decembrie a anului pentru care se solicită subvenţia.

Avansul minim se menţine la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, care trebuie să fie de maximum 70.000 euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vân­zare-cumpărare.

Iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euroechivalent lei, conform modificărilor legislative ale programului Prima casă aprobate de Parlament.

Unul dintre argumentele aduse în 2019 de Ministerul Finanţelor pentru a justifica noul program este faptul că volumul împrumuturilor acordate prin programul Prima casă a dobândit o dimensiune sistemică, reprezentând 45% din stocul creditelor ipotecare (34 mld.lei, martie 2019), respectiv 31% din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 mld. lei), conform datelor BNR.

De la lansarea programului în anul 2009 şi până la finalul lunii iulie 2019, prin Prima Casă au fost acordate 279.179 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de 24,9 mld. lei.

Ministerul Finanţelor a scăzut treptat plafonul anual de garanţii în cadrul programului Prima casă la aproximativ 2,5 mld. lei pentru 2017, câte 2 mld. lei pentru fiecare an din perioada 2018-2020, iar pentru anul 2021 nivelul a fost stabilit la doar 1,5 mld. lei. Rămâne de văzut dacă în condiţiile unui val de recesiune economică determinat de criza coronavirus plafoanele de garanţii nu vor fi din nou majorate în următorii ani.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de vineri

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO