Bănci și Asigurări

Noua luni negre pentru companiile de asigurari

Noua luni negre pentru companiile de asigurari

Boris Schneider, directorul general al Asirom: Rezultatul nostru este afectat temporar la acest moment de faptul ca au fost avizate la Asirom doua daune majore ale asiguratului nostru Oltchim, care insumeaza peste 8 milioane de euro.

19.11.2007, 18:20 14

Primele noua luni ale acestui an au fost negre pentru cei mai mari asiguratori de pe piata, majoritatea inregistrand pierderi masive, dupa ce in aceeasi perioada din 2006 au mers pe profit. Pierderile au fost cauzate, in principal, de cresterea ratei daunei pe segmentul auto, dar si de producerea unor evenimente care au costat milioane de euro.
Asirom si Astra-Uniqa au trecut pe minus in aceasta perioada, in timp ce Allianz-Tiriac si-a redus semnificativ profitul operational din asigurari generale. Ardaf, asiguratorul care a pierdut cel mai mult in 2006, a reusit sa isi reduca pierderea, care a ramas insa importanta.
Asirom, una dintre cele mai mari companii de asigurari de pe piata, controlul careia a fost preluat recent de grupul Vienna Insurance, a trecut pe pierdere in primele noua luni, cu un minus de 1,6 milioane de euro (5,3 milioane de lei).
In prima jumatate a acestui an compania a mers pe profit, insa doua daune importante i-au adus o pierdere de 2,2 milioane de euro in trimestrul trei.
"Rezultatul este afectat temporar la acest moment de faptul ca au fost avizate la Asirom doua daune majore ale asiguratului nostru Oltchim, care insumeaza peste 8 milioane de euro. La finalul anului aceste daune nu vor afecta atat de mult rezultatul financiar, deoarece mare parte din sume urmeaza a fi suportate de reasiguratorii nostri", afirma Boris Schneider, directorul general al Asirom.
Potrivit raportului publicat pe Bursa, compania a cedat in reasigurare in primele noua luni ale anului prime brute subscrise de 37,5 milioane de lei (11,4 milioane de euro).
Afacerile Asirom au batut practic pasul pe loc in primele noua luni ale anului, primele brute subscrise inregistrand un avans de 0,33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 475,6 milioane de lei (144,1 milioane de euro). Circa 86% din afacerile companiei provin din asigurari generale. Asirom urmeaza astfel trendul stabilit anul trecut, cand in primele noua luni afacerile au crescut cu mai putin de 1%.
Si Astra-Uniqa, asigurator controlat de grupul austriac Uniqa si de omul de afaceri Dan Adamescu, a intrat pe minus la noua luni, cu o pierdere de 4,2 milioane de euro (13,6 mil. lei), dupa ce in aceeasi perioada din 2006 a obtinut un profit marginal de 0,3 milioane de euro (circa un milion de lei).
Aproape toata pierderea provine din asigurari generale, activitatea de baza a companiei.
In trimestrul trei, Astra-Uniqa a pierdut 0,3 milioane de euro, in conditiile in care in aceeasi perioada din 2006 inregistra un profit de 0,8 milioane de euro.
Primele brute subscrise de companie au ajuns la 281,8 milioane de lei (85,4 milioane de euro) la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 13% fata de primele noua luni ale anului trecut.
Cresterea afacerilor asiguratorului este insa mult mai mica decat cea a despagubirilor platite, care s-au majorat cu 33%, la 114,1 milioane de lei (34,6 milioane de euro).
Reprezentantii companiilor de asigurari spun ca principala cauza a pierderilor inregistrate de marile companii de piata sunt daunele din segmentul auto.
De altfel, cel mai mare asigurator de pe piata, Allianz-Tiriac, si-a injumatatit in trimestrul trei profitul operational din asigurari generale, de la 6 milioane de euro in 2006 la 3 milioane de euro in acest an.
La noua luni, profitul operational din asigurari generale a scazut cu 30%, la 7 milioane de euro. Directorul general al companiei, Cristian Constantinescu, s-a aratat de mai multe ori ingrijorat de evolutia daunelor in ultimii ani, iar in 2006 compania si-a revizuit strategia pe Casco, pentru a-si creste profitabilitatea.
Pentru a-si reduce pierderile din asigurari auto, mai multi asiguratori, printre care se numara Asirom, Generali sau Asitrans, au introdus fransize la asigurarile Casco. Fransiza este partea din paguba suportata de asigurat si ca urmare a aplicarii acesteia prima de asigurare se reduce, dar scad si despagubirile platite de asigurator.
"Prefer sa avem un portofoliu de clienti cu daune putine si prime rezonabile decat clienti cu multe daune care platesc o prima mare", afirma Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari.
Un asigurator care a avut recent probleme cu asigurarile auto este Carpatica Asig.
Compania nu mai are voie sa vanda polite RCA timp de 30 de zile, in urma unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care a constatat ca asiguratorul nu a platit despagubiri unor clienti. Singura companie de asigurari generale dintre cele care si-au publicat rezultatele din primele noua luni ale anului si care a inregistrat o crestere a profitului este Omniasig, membra a grupului austriac Vienna Insurance.
Profitul Omniasig a crescut cu 20% la noua luni, pana la 5,6 milioane de euro, dupa ce in prima jumatate a anului castigul companiei s-a dublat, la 3,9 milioane de euro.
Astfel, in doar un trimestru, Omniasig, companie ale carei afaceri se bazeaza in principal pe asigurari auto, a castigat 1,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO