Bănci și Asigurări

Nouă din cele mai mari zece daune la locuinţe au fost cauzate de incendii

Nouă din cele mai mari zece daune la locuinţe au fost...

Autor: Mircea Nica

01.06.2020, 00:00 159

Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Asigurătorilor din România (UNSAR) au achitat daune, la cele mai mari zece daune la locuinţe înregistrate anul trecut, în valoare de 4,6 mil. lei, din care nouă au fost cauzate de incendii, iar un singur caz a avut la bază inundaţii, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii UNSAR.

„Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei în urma unui incendiu, cutremur, inundaţii sau a altui eveniment neprevăzut poate genera o povară financiară uriaşă.“ Cea mai mare daună achitată anul trecut în baza unei poliţe facultative de locuinţă a fost în valoare de peste 782.000 de lei, restul daunelor situându-se sub pragul de 600.000 de lei.

„România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea proprietarilor de locuinţe, peste 96% dintre români având locuinţe proprietate personală, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrastează cu gradul de acoperire prin asigurare încă redus, chiar şi în condiţiile în care, pe lângă incendii, explozii sau alte riscuri individuale, există pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scară largă. Astfel, acest context scoate în evidenţă importanţa unei protecţii financiare adecvate cu ajutorul unei asigurări specializate“, au transmis reprezentanţii UNSAR.

Riscurile care generează cele mai multe daune pe poliţele de asigurare de locuinţe sunt incendiu, alunecările de teren, inundaţiile, furtunile şi greutatea stratului de zăpadă. La finalul anului 2019, volumul primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuinţe, atât obligatorii, cât şi facultative, a înregistrat o creştere de circa 6%, până la 530 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO