Bănci și Asigurări

Noua bancnotă de 5 euro este imprimată cu chipul Europei, personaj feminin din mitologia Greciei

Noua bancnotă de 5 euro este imprimată cu chipul Europei, personaj feminin din mitologia Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

11.01.2013, 00:03 1933

Banca Centrală Europeană a prezentat o nouă bancnotă de cinci euro, care are imprimat chipul frumosului personaj feminin din mitologia greacă Europa, sedusă de Zeus. Bancnota, prima dintr-o serie cu numele "Europa", va fi lansată în mai şi are un design uşor modificat faţă de cea anterioară pentru a include elemente suplimentare de securitate, scrie BBC.

Noua bancnotă va circula în paralel cu cea existentă până la o dată care nu este cunoscută încă, dar va fi anunţată din timp. După ieşirea din circulaţie a vechii hârtii, aceasta nu îşi va pierde valoarea, ci va putea fi preschimbată la băncile centrale naţionale.

Seria "Europa" este a doua de la lansarea euro, în ianuarie 1999. Noile bancnote păstrează cupiurile seriei anterioare, de 5, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, şi vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani. Cea de 5 euro va fi urmată de hârtia de 10 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO