Bănci și Asigurări

Nou record de tranzactii valutare: 36 mld. euro

02.08.2007, 19:28 14

Piata valutara de la Bucuresti a inregistrat in iulie un nou varf de tranzactionare de peste 36 mld. euro, dupa ce pe parcursul lunii speculatorii straini au trecut de la un apetit ridicat pentru plasamentele pe leu la inchiderea agresiva de pozitii. Bancii Nationale i-au intrat in rezerva un miliard de euro si a efectuat plati de 578 de milioane de euro.
Volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti au urcat constant in prima parte a anului, de la 18 miliarde de euro in ianuarie, la ceva mai mult de 30 de miliarde de euro in iunie. In iulie, volumul mediu zilnic tranzactionat pe piata a fost de peste 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Pe fondul unei lichiditati foarte ridicate pe piata interbancara, la rezerva valutara a BNR a intrat in iulie ceva mai mult de un miliard de euro. Rezerva valutara a bancii centrale a urcat astfel la un nou varf istoric, de 22,43 mld. euro. In conditiile in care si pretul aurului a urcat pe pietele internationale, rezervele totale ale BNR (valuta plus aur) au trecut in iulie, in premiera, de nivelul de 24 mld. euro.
Pe parcursul lui iulie dealerii au suspectat BNR ca a intervenit indirect pe piata valutara, cumparand euro prin intermediul unei banci locale, pentru a opri caderea cotatiilor. Oficialii bancii centrale au negat in mai multe randuri aceasta supozitie. La fel si BCR, banca suspectata a fi derulat presupusele operatiuni ale BNR.
BNR a mentionat ieri ca la rezerva valutara au intrat in iulie 1 mld. euro din: venituri din administrarea rezervei, cresterea preturilor obligatiunilor guvernamentale aflate in portofoliul BNR pe pietele internationale si modificarea rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale, plus fonduri europene de 185 mil. euro. De mai mult de un an BNR nu mai precizeaza operatiunile efectuate pe piata valutara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO