Bănci și Asigurări

Norvegia ţine ratele dobânzilor în aşteptare, în timp ce cea mai bogată economie nordică încetineşte

Norvegia ţine ratele dobânzilor în aşteptare, în...

Autor: Mircea Nica

27.01.2020, 20:00 268

Banca centrală din Norvegia şi-a ţinut neschimbate ratele de dobândă de referinţă şi s-a concentrat pe a menţine politica monetară în aşteptare în viitorul apropiat, conform Bloomberg.

„Analiza comitetului de evaluare a riscurilor sugerează că politica ratelor va rămâne la nivelul din prezent pentru perioada următoare“, a declarat Oystein Olsen, guvernatorul Norges Bank.

Ratele depozitelor a rămas la 1,5%, aşa cum au prognozat economiştii. Coroana norvegiană a oscilat puţin în raport cu euro în urma deciziei privind ratele dobânzilor.

Ultima creştere a ratelor dobânzilor pusă în practică de Norges Bank a fost în septembrie 2019, aceasta reprezentând a patra majorare dintr-o serie de creşteri care s-au întins pe un an. Atunci banca a încercat să evite o supraîncălzire în contextul unui recul în investiţii la cel mai mare producător de petrol şi gaze.

Anunţul Norvegiei privind menţinerea dobânzilor a venit în timp ce lumea aşteaptă o decizie din partea Băncii Centrale Europene, care este concentrată momentan pe o revizuire strategică după ani de rate negative ale dobânzilor, de inflaţie, de o economie care începe să fie afectată de schimbările climatice şi o revoluţie digitală. Riscul unei încetiniri a creşterii accentuate în economia globală s-a diminuat în ultimele luni, dar incertitudinile rămân.

DNB ASA, cea mai mare bancă din Norvegia, susţine că Norges Bank nu va mări ratele dobânzilor până în 2022. De asemenea, boomul achiziţiei de petrol din 2019, la care Norvegia a fost martoră, cel mai probabil nu se va mai repeta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO