Bănci și Asigurări

Normele de autorizare pentru pensii private, la fel de dure ca Legea bancara

14.07.2006, 20:18 17

Administratorii societatilor de pensii private va trebui sa aiba un trecut impecabil pentru a putea activa in acest domeniu, arata proiectul de norme de autorizare pentru societatile de pensii private, lansat in dezbatere publica pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Proiectul include o multime de restrictii pentru membrii consiliilor de administratie, managerii si actionarii societatilor de pensii private. De exemplu, acestia trebuie "sa nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor companii si sa nu fi fost implicati in niciun fel de scandaluri financiare", arata proiectul de act normativ.
In plus, membrii consiliilor de administratie, managerii si actionarii societatilor de pensii private trebuie sa nu fi fost sanctionati cu interdictia de a desfasura activitati financiare, sa nu fi facut parte din conducerea unei societati care nu si-a respectat obligatiile fata de terti in momentul inchiderii si sa aiba cazierul judiciar si fiscal impecabil.
Persoanele care au facut parte din conducerea sau administrarea unor companii care "au avut o evolutie necorespunzatoare a indicatorilor de prudenta sau au facut obiectul unor masuri de supraveghere speciala" nu vor putea intra in business-ul pensiilor private, arata proiectul de norme de autorizare.
Astfel, aceste norme devin chiar mai dure chiar si decat cele aplicate la numirea membrilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
De asemenea, firmele care vor fonda societati de administrare a pensiilor private trebuie sa nu aiba datorii la bugetul public. Din randul firmelor fondatoare de astfel de societati de pensii private sunt excluse si fondurile cu capital de risc, fondurile de investitii sau alte organisme cu plasament colectiv in valori mobiliare, conform proiectului elaborat de CSSPP.
Membrii consiliului de administratie intr-o societate de pensii private trebuie sa aiba experienta profesionala de cel putin 5 ani in domeniul investitiilor, financiar, juridic, bancar sau de asigurari.
In plus, proiectul prevede ca administratorii sa aiba "onorabilitatea necesara pentru aceasta functie" si "sa nu aiba mentiuni in cazierele judiciar si fiscal".
Astfel, normele de autorizare a societatilor de pensii private vor fi la fel de restrictive ca si Legea bancara, unde de asemenea BNR autorizeaza fiecare persoana din managementul bancilor si impune conditii de "onorabilitate si reputatie" si isi rezerva dreptul de a refuza autorizarea persoanelor cu probleme la aceste capitole.
Identitatea actionarilor, asociatilor si administratorilor societatilor de pensii private trebuie sa fie cunoscuta, normele de autorizare interzicand astfel off-shore-urilor (companiilor cu sedii in paradisuri fiscale sau unde legislatia financiara este mult mai permisiva) sa aiba calitatea de asociat sau actionar la aceste societati.
Conform proiectului de norme de autorizare, companiile de asigurari si societatile de administrare a investitiilor (SAI) pot fi administratori de fonduri de pensii private, pe langa societatile de pensii ce vor fi create cu acest scop.
Proiectul de act normativ este supus dezbaterii publice pana pe data de 10 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO