Bănci și Asigurări

Noile reglementări scumpesc poliţele, spun asigurătorii

Autor: Ciprian Botea

28.04.2011, 23:48 285

Clienţii companiilor de asigurări vor plăti mai mult pentrupoliţele cumpărate după trecerea la regimul de solvabilitateSolvency II, care va aduce un tratament mai dur al riscurilor,afirmă asigurătorii, şi deci cerinţe suplimentare de capital.

"Pericolul major al implementării unor reglementări mairestrictive este creşterea preţului. Clientul va fi protejat maibine, dar produsele vor costa mai mult. Creşterea primelor deasigurare este inevitabilă, discuţia fiind cum putem limita aceastăcreştere", a declarat Cristian Constantinescu, preşe­din­teleUniunii Naţionale a Socie­tăţilor de Asigurare şi Reasigurare(UNSAR).

Solvency II, care se va aplica din ianuarie 2013, înseamnă ocorelare mai strânsă între riscurile asumate şi capitalul fiecăruiasigurător, astfel că în funcţie de profilul de risc anumitecompanii ar putea avea nevoie de capital suplimentar de laacţionari.

Constantinescu estimează că asigurătorii locali vor cheltuicâteva zeci de milioane de euro cu implementarea Solvency II, avândîn vedere că aplicarea noilor norme înseamnă inclusiv modificareasistemelor informatice în cazul companiilor care utilizează laraportările financiare doar standardele locale decontabilitate.

Noul regim de solvabilitate se va aplica societăţilor careactivează în UE şi care înregistrează prime brute subscrise depeste 5 mil. euro pe an. La sfârşitul lui 2009 existau 26 decompanii locale ale căror afaceri depăşeau acest prag.

Şeful UNSAR precizează că asigurătorii europeni vor pierde dincompetitivitate pe pieţele externe după implementarea Solvency IIpentru că ceilalţi jucători nu trebuie să respecte reglementări lafel de stricte.

Cele mai afectate de introducerea noilor reglementări vor ficompaniile de asigurări generale, unde riscul de subscriere estedominant. Constantinescu spune că va fi nevoie de capitalsuplimentar în special pe segmentul asigurărilor de riscuricatastrofale.

Asigurătorii de viaţă vor simţi însă mai puţin impactul nouluiregim de solvabilitate.

"Ultimele simulări arată că piaţa asigurărilor de viaţă arecapital în prezent chiar mai mare decât nivelul cerut de SolvencyII", a declarat Cornelia Coman, directorul general al INGAsigurări, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al UNSAR.

Coman estimează pentru piaţa de asigurări de viaţă un avans depână la 5% în 2011, după ce anul trecut afacerile jucătorilor dinacest sector au crescut cu 2,3%, la 1,67 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO