Bănci și Asigurări

Noi actori se pregatesc sa intre pe piata IFN-urilor

17.11.2006, 18:30 75

Nu mai putin de 23 de societati de leasing si trei companii de credite de consum se pregatesc sa intre pe piata institutiilor financiare nebancare, neintimidate de regimul de control instituit de BNR.
Firmele respective sunt in prezent in procedura de autorizare la banca centrala. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR responsabil cu supravegherea si reglementarea, spune ca societatile nou-infiintate au prioritate fata de cele existente.
Procesul de inregistrare si autorizare se dovedeste lent, insa nici BNR nu preseaza inca prea tare IFN-urile sa se conformeze noilor reglementari. Din 161 de societati de leasing care au notificat banca centrala in legatura cu existenta lor, numai 12 au parcurs pana acum procedura de autorizare.
De asemenea, din 17 companii de credite de consum, doar doua sunt inregistrate la BNR si niciuna de credite ipotecare, dintr-un total de 4 care si-au notificat existenta. BNR a mai primit notificari de la 15 firme de microcreditare si de la 18 de finantare a tranzactiilor comerciale (inclusiv factoring). Pana in prezent, aproape 4.700 de IFN-uri au trimis notificari la BNR.
Deocamdata banca centrala nu dispune de date privind activitatea acestora decat pe anii 2004 si 2005. Cifrele disponibile sunt insa suficiente pentru a arata dinamica spectaculoasa a acestui sector, care in 2005 intrecuse deja viteza de crestere a pietei strict bancare. Astfel, anul trecut soldul creditelor acordate de INF-uri a crescut cu aproape 53% apropiindu-se de 3 miliarde de euro (9,37 miliarde de lei). In acelasi timp, activele din acest sector s-au majorat cu 50,5%, pana la 12,2 miliarde de lei (echivalentul a 3,3 miliarde de euro).
Acest sector nu poate atrage resurse financiare de la populatie, asa incat se bazeaza preponderent pe imprumuturi de la banci. Soldul liniilor de finantare atrase a crescut in 2005 cu 51%, pana la 8,5 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro).
Florin Georgescu spune ca firmele din acest sector au un grad de capitalizare bun. In mod firesc, bancile sunt cele care au cel mai important cuvant de spus si pe aceasta piata, mai mult de jumatate din creditele acordate de IFN-uri aflandu-se in portofoliile unor firme care au ca actionar majoritar o banca.
Din cele 37 de banci de pe piata, 13 si-au infiintat pana acum IFN-uri, iar firmele respective concentreaza peste 70% din activele acestui sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO