Bănci și Asigurări

Nicolae Danila a devenit cel mai mare actionar individual al Erste Bank

Nicolae Danila a devenit cel mai mare actionar individual al Erste Bank

Nicolae Danila: Nu am niciun fel de restrictie din partea Erste. Pot sa intru in orice fel de business doresc.

10.01.2008, 18:18 102

Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, are mai multe actiuni la Erste Bank decat insusi Andreas Treichl, seful bancii austriece, care este actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti.
"Intr-adevar, sunt cel mai mare actionar persoana fizica al Erste Bank", a confirmat Danila pentru ZF. El nu a dorit sa spuna cate actiuni Erste detine si care este valoare pachetului.
Conform unor estimari, valoarea pachetului de actiuni Erste ar putea depasi 10 milioane de euro, avand in vedere ca el in momentul privatizarii BCR a obtinut minim 0,1% din capitalul bancii.
La sfarsitul lui 2006, Danila a profitat de oferta austriecilor alegand sa-si schimbe cea mai mare parte a actiunile BCR cu titluri Erste, pe baza raportului de sase actiuni BCR pentru una a Erste Bank. Apoi, in 2007, Danila a continuat sa cumpere actiuni Erste in cadrul programului prin care managerii din grupul austriac pot face achizitii la un pret cu discount.
Actiunile Erste se vor lista la Bursa de la Bucuresti cel mai probabil la inceputul lunii februarie, iar atunci ar putea sa apara oficial detinerea lui de actiuni.
Acum, Danila se arata preocupat de declinul abrupt inregistrat de pretul Erste pe fondul scaderilor generalizate care afecteaza bursele si industria bancara in particular.
"Astept sa-si arate potentialul de crestere pentru ca pretul a scazut foarte mult in ultima vreme", spune Danila in primul interviu acordat dupa plecarea de la BCR.
Pretul unei actiuni Erste a continuat sa coboare ieri pe Bursa din Viena, ajungand la 42 de euro, dupa ce anterior inregistrase un minim de 41,39 euro. Este cel mai scazut pret inregistrat in ultimul an.
In aceste conditii, capitalizarea de piata a actionarului majoritar al BCR a scazut vizibil sub pragul de 14 mld. euro, situandu-se la nivelul de 13,59 mld. euro, cu 4,7 mld. euro sub cel atins in 2006.
Andreas Treichl, CEO al Erste, este un cumparator activ de actiuni ale bancii pe care o conduce. In luna august a anului trecut, a achizitionat 45.400 de actiuni in zece transe, aproape jumatate dintre acestea la un pret de 54,76 euro, iar restul la preturi din ce in ce mai mici, pana la 49,51 euro. Datele publicate pana acum de Erste nu acopera si ultimele patru luni din an.
Nicolae Danila a demisionat din functia de CEO al BCR incepand cu 1 decembrie 2007. Vestea a fost o surpriza pentru piata: desi inlocuirea sa era considerata inevitabila, multi se asteptau ca austriecii sa-l pastreze in functie si in prima parte a lui 2008.
Danila insusi nega in august 2007 varianta unei iminente retrageri din functie.
Dupa demisie au si aparut speculatiile privind modul in care isi va continua cariera, una dintre variantele vehiculate fiind revenirea la BNR, unde a fost consilier al guvernatorului Isarescu inainte de 2000.
"Intentionez sa nu ma indepartez de sectorul bancar. Sunt multe oportunitati care merita valorificate", afirma Danila.
Fostul sef al BCR sustine ca austriecii nu i-au impus la plecare nicio conditie privind modul in care isi va continua activitatea sau data la care poate reveni in industria financiara. "Nu am niciun fel de restrictie din partea Erste. Pot sa intru in orice fel de business doresc."
El spune ca austriecii nici nu ar avea de ce sa-si faca probleme din perspectiva bagajului de informatii acumulat dupa sapte ani la conducerea celei mai mari banci de pe piata.
"Am plecat cu fruntea sus de la BCR. Sunt un profesionist si nu as face nimic care sa-mi pericliteze reputatia pe care mi-am construit-o." De asemenea, Danila sustine ca nu da multa importanta diferentei de statut care ar aparea dupa functia detinuta atatia ani.
"Aceasta nu este o problema. Sunt oportunitati atractive pe diferite segmente ale pietei."
Cat priveste evolutia BCR in 2007, bancherul spune ca ar fi putut fi si mai buna, insa considera ca au contat si unele chestiuni de abordare a procesului de restructurare condus de Erste.
"Ar fi putut exista si solutii mai bune in unele privinte, insa sunt convins ca restructurarea va fi dusa la capat cu bine pentru ca BCR in sine este o banca puternica, inclusiv sub aspectul resurselor umane. Pentru Erste este vorba de un proces de cu totul alta complexitate si anvergura decat cele traversate dupa achizitiile anterioare." Danila crede ca BCR ar fi putut profita mai mult de faptul ca nu a avut probleme de lichiditate ca alti jucatori sau daca au fost unele episoade acestea au avut amplitudine mult mai mica.
Vorbind despre perspectivele pentru 2008, el apreciaza ca oamenii de afaceri ar trebui "sa fie grijulii", pentru ca riscurile sunt in crestere.
"Daca nu sunt ingrijorati, ar trebui sa fie macar grijulii. Sunt multe probleme in afara care le amplifica pe cele care
s-au acumulat deja pe plan intern."
Fostul sef al BCR nu crede insa ca Romania risca adevarate turbulente financiare. Pe de alta parte, el se arata dezamagit de faptul ca piata de capital nu reuseste sa fie mai dinamica. In schimb, crede ca inca exista loc de crestere pe piata imobiliara, unde o serie de proiecte complexe, cu facilitati de sport si relaxare pe langa cele rezidentiale, ar urma sa acceseze piata pentru atragerea de finantare, inclusiv prin oferte publice sau emisiuni de obligatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO