Bănci și Asigurări

Nicio bancă nu va rămâne neatinsă de scandalul Wells Fargo

Nicio bancă nu va rămâne neatinsă de scandalul Wells...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2016, 00:00 10473

De la reglementarea plăţii de stimulente pentru tot felul de produse bancare de retail la returnarea unor bonusuri şi reevaluarea procedurilor interne de alertare, scandalul provocat de banca americană Wells Fargo va trimite unde de şoc în tot sistemul bancar din SUA. Julia Miller a fost fericită să poată da mâna cu John Stumpf, preşedinte şi CEO al Wells Fargo, la un eveniment din Orlando din mai 2012. 

Ca unul dintre managerii de top ai Wachovia, banca pe care Wells o achiziţionase cu câţiva ani în urmă, Miller câştigase un sejur gratuit la Disney World împreună cu alţi manageri cu performanţe foarte bune din întreaga Americă, scrie Financial Times. Dar chiar şi atunci, recunoaşte Miller, era dezamăgită de modul în care mergea banca.

După finalizarea integrării Wachovia, ţintele de vânzări de la mica sa sucursală din Macungie, Pennsylvania, erau mult prea ridicate, iar managerii exercitau presiuni puternice asupra staffului să le atingă. Când aceasta s-a mutat la o sucursală mai mare din Allentown, unde trei sau patru bancheri se vedeau nevoiţi să genereze şapte noi conturi şi 42 de alte produse zilnic, dând 100 de telefoane fiecare, acţiunile de intimidare au devenit şi mai puternice. În această lună Wells a primit o amendă record de 185 mil. dolari pentru deschiderea a peste 2 milioane de conturi neautorizate de clienţi.

Dar dacă personalul a procedat incorect pentru a atinge ţintele, spune Miller, acest lucru s-a întâmplat probabil pentru că oamenilor le era teamă să nu-şi piardă locurile de muncă în caz contrar. Declaraţiile CEO-ului în faţa unui comitet al Senatului sunt pline de prostii, spune aceasta. “Înşeleg de ce oamenii au procedat aşa. Primiseră deja al doilea avertisment. La al treilea ar fi fost demişi. Totul se rezumă la cifre”. În urma scandalului Wells şi-a pierdut titlul de cea mai mare bancă din lume după capitalizarea de piaţă.

Chiar şi aşa, analiştii vin cu noi rapoarte negative, anticipând noi procese şi anchete ale autorităţilor. Unii se întreabă dacă Stumpf îşi va putea păstra poziţia. Însă puţine rivale se bucură de răul Wells pentru că sunt conştiente că scandalul va avea repercusiuni şi asupra lor. Recent, de exemplu, senatorii au cerut returnarea bonusurilor şi acţiunilor acordate lui Stumpf, şi lui Carrie Tolstedt, care a lucrat timp de 27 de ani pentru bancă şi a demisionat recent din poziţia de şef al diviziei de retail banking. Clawback-urile determinate de afectarea reputaţiei unei bănci şi nu de o pierdere importantă sau o revizuire a rezultatelor ar putea crea un precedent îngrijorător, în opinia băncilor.

Autorităţile ar putea fi de asemenea încurajate să reglementeze plata de stimulente pentru tot felul de produse de retail, exact după cum limitează acum bonusurile destinate brokerilor de credite ipotecare. Procedurile interne de alertare ar putea fi analizate în acelaşi timp după ce avertismentele unui fost manager, Rasheeda Kamar, nu au fost luate în seamă. Aceasta nu a primit niciun răspuns, iar Stumpf a declarat în faţa comitetului din Senat că nu a văzut emailul acesteia. Cât despre Miller, aceasta are o afacere cu asigurări şi este membră a Committee for Better Banks, o coaliţie de angajaţi din bănci.

La întrunirile acestuia află despre cazuri similare de angajaţi stresaşi şi prost plăţiţI aflaţi în faţa unor ţinte “ridicole”. “Primesc mesaje din toate părţile; acelaşi lucru se întâmplă peste tot. Wells a fost liderul, ca cea mai mare bancă de retail. Însă indifferent de ce făcea aceasta, celelalte îi urmau exemplul”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO